Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Nordmenn kastes nå ut fra okkuperte Vest-Sahara
nordmenn.jpg

En gruppe på tre nordmenn som reiste til okkuperte Vest-Sahara i går kastes i dette øyeblikk ut av området.
Publisert: 09.05 - 2013 12:39Printerversjon    
Foto (f.v.), Lise Resvold (24), Ingar Langli (28), Matilde Uggerud (21).

Tre nordmenn ankom i går Vest-Sahara for å observere overgrepene i territoriet. Oppholdet varte bare i én dag.

Ti sivilkledde politimenn møtte ved halv elleve-tiden norsk tid opp i hotellet der tre oppholdt seg. Nå, kl. 12:30 norsk tid, er gruppen i en sivil politibil i retning Agadir i Marokko.

Gruppen består av Lise Resvold, student fra Stavanger, Ingar Langli, aktiv i Industri Energi i Sunndalsøra og Matilde Uggerud, student i Oslo. De tre reiste til området på eget intiativ.

Les også: Industri Energi fordømmer utvisningen

Politiet fortalte gruppen de ble kastet ut av hensyn til sin egen sikkerhet, og at de ville bli kastet i arresten om de ikke gjorde som de fikk beskjed om.

"Etter at vi kom til Vest-Sahara i går har vi blitt konstant skygget av marokkansk politi" sier Ingar Langli på telefon fra politieskorten.

25. april blokkerte Frankrike et amerikansk-britisk forslag i Sikkerhetsrådet om at overgrepene i Vest-Sahara skal monitoreres av FN-styrken som står utplassert der. FN-operasjonen er en av få i verden som ikke har et slikt mandat. Etter Frankrikes blokkering løp saharawiene ut i gatene for å demonstrere. Hovedstaden El Aaiun har vært vitne til de største demonstrasjonene noen sinne de siste to ukene, med påfølgende overgrep mot saharawier. Ban Ki-Moon har i sine rapporter appellert om flere slike internasjonale besøk til territoriet.

"Saharawiene vi møtte i går kveld kunne fortelle om alvorlige overgrep bare fordi de demonstrerte. Det er en tragedie at denne fredelige frigjøringskampen ikke får mer oppmerksomhet. Det er på tide at Marokko lar internasjonale delegasjoner få fritt besøke de okkuperte områdene", sier Langli på telefon.

Denne saken oppdateres.

Få opp høytoppløselig versjon av bildet nedenfor ved å klikke på det. Kan brukes fritt.

bilde_nordmenn_509.jpg    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -