Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Total nekter å svare på framtidige Vest-Sahara-planer
total_510.jpg

Det franske oljeselskapet Total utgjør en av de største investeringene i Oljefondet. Selskapet har nå gjort klart at de ikke ønsker å oppklare hva de tenker å gjøre med oljelisensen i okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 11.04 - 2013 11:10Printerversjon    
Støttekomiteen for Vest-Saharas internasjonale partner - Western Sahara Resource Watch (WSRW) - har forsøkt å få svar fra Total på hva slags planer de har for frantidig oljeleting i Vest-Sahara, og om de har tatt det saharawiske folk med på råds.

I en nylig mail fra Total til WSRW kommer det fram at de ikke akter å svare på spørsmålene fra organisasjonen. Se korrespondansen her.

Selskapet har det siste året gjennomført lange og svært kostbare seismiske undersøkelser utenfor kysten av det okkuperte territoriet. De mange måneder lange undersøkelsene skal ha sluttet for bare få uker siden Slike undersøkelser er i strid med folkeretten ettersom saharawiene ikke er tatt med på råds. De bidrar også til å undergrave hele FNs fredsprosess.

I 2005 avsluttet Oljefondet sitt eierskap i oljeselskapet Kerr-McGee, som hadde lisens på det som i dag er naboblokken til Total. Begrunnelsen de brukte var at de hadde opsjoner for framtidig leting i Vest-Sahara, og at dette var i strid med fondets retningslinjer:

"Petroleumsfondets etiske råd anbefalte i sin tilråding av 12. april 2005 å utelukke Kerr-McGee. Rådet bygde sin vurdering på at Kerr-McGee, ved sitt datterselskap Kerr-McGee du Maroc Ltd., har en kontrakt med det statlige marokkanske oljeselskapet ONAREP om lete- og kartleggingsvirksomhet av olje- og gassforekomster på kontinentalsokkelen utenfor Vest-Sahara. Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara. Kerr-McGee legger etter rådets vurdering til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området. Rådet anser slik virksomhet som et ”særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer” blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess."    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -