Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Sultana angrepet igjen
sultana_2013b_510.jpg

Sultana Khaya - som besøkte Norge i fjor - er igjen angrepet av politet under en demonstrasjon. Amnesty uttrykker bekymring for overgrepene mot fredelige demonstranter.
Publisert: 07.04 - 2013 17:10Printerversjon    
sultana_2013a_280.jpg
sultana_2013c_280.jpgI forbindelse med at FNs spesialutsending til Vest-Sahara, Christopher Ross, besøkte territoriet før påske, holdt saharawier fredelige demonstasjoner i hovedstaden i El Aaiun.

Demonstrantene ble møtt av horder av sivilkledde politimenn. Flere av dem kastet stein og banket opp saharawiene tilstede. Flere saharawier ble skadd av overgrepene. Blant de som ble angrepet og trakassert var Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach og Sultana Khaya. Sistnevnte holdt i 2012 foredrag i en rekke norske byer om overgrepene i okkuperte territoriet.

"Klokken var 17 og vi hadde akkurat startet demonstrasjonen, da politiet møtte opp", sier Khaya på telefon til Støttekomiteen.

"De startet å slå oss. En av dem slo meg i ansktet. Få øyeblikk etterpå bar de meg inn i en politibil der jeg ble bundet til en stol og trakassert. De truet med å voldta meg", sier Khaya.

Khaya forteller at da hun ble båret på gaten, at tok politiet henne rundt på kroppen, under klærne.

"Etterpå ble jeg dumpet på utsiden av byen, og jeg måtte gå hele veien tilbake. Til slutt traff jeg en saharawi som lånte meg telefonen sin så jeg kunne ringe og be om hjelp. Fortell de jeg møtte i Norge at vi trenger internasjonal beskyttelse", appellerer Khaya.

FNs operasjon i området, MINURSO, står som et taust vitne til overgrepene, siden de verken har mandat til å gripe inn eller rapportere på det som skjer.

Overgrepene "understreker behovet for at MINURSO får et mandat til å overvåke overgrepene", uttrykte Amnesty International i en melding denne uken. MINURSOs mandat skal opp til ny vurdering i slutten av april 2013, men det er ventet at menneskerettighetsobservasjon ikke vil bli del av mandatet. Både Marokko og Frankrike nekter for en utvidelse av mandatet til å omfatte dette.

Amnesty International ber marokkanske myndigheter respektere "demonstrantenes rett til å uttrykke sine synspunkter fredelig, og til å fullstendig og uavhengig undersøke hendelser som førte til at minst et dusin demonstranter skal ha blitt skadet, og holde ansvarlig de som er ansvarlig".

Se også disse videoene fra Vest-Sahara i påsken:

    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -