Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
FNs tortur-rapportør: alvorlige overgrep i Vest-Sahara
aicha_med_lahcen_510.jpg

I dag presenterer FNs spesialrapportør mot tortur en rapport fra sitt besøk til Marokko/Vest-Sahara i september 2012.
Publisert: 04.03 - 2013 10:29Printerversjon    
Rapporten, som legges fram i Menneskerettighetsrådet, gjør rede for alvorlige overgrep mot saharawier i marokkansk fangenskap.

Selve rapporten ble lagt ut på rådets nettsider allerede før helgen.
I Vest-Sahara fant spesialrapportør Juan Méndez at tortur og mishandling ble begått under arrestasjon, på politistasjoner og i fengselet i Laayoune.

"Han fant også at unødig vold var benyttet under demonstrasjoner for et uavhengig Vest-Sahara, inkludert kidnappinger og at folk forlates i ørkenen for å ydmykes", skriver rapporten. Dette sammenfaller med informasjon Støttekomiteen for Vest-Sahara til stadighet mottar.

mendez_recommendations_350.jpgSpesialrapportør Méndez kritiserer også at Marokko bruker militære domstoler for å dømme sivile. For to uker siden ble over 20 saharawier dømt til mellom 20 år og livstid for demonstrasjoner de hadde deltatt i. Påstander om tortur ble ikke etterforsket.

Han kommer også med en rekke anbefalinger (se bildet til høyre), blant annet at regionen vil ha nytte av en uavhengig overvåkning av menneskerettighetene i territoriet. Frente Polisario, med base i flyktningleirene i Algerie, har i flere år krevd at menneskerettighetene må rapporteres av FN. Marokko motsetter seg dette.

"Klagesystemet når det gjelder påstander om tortur og mishandling, og dets etterforskning, rettsforfølgelse og straff av ansvarlige er, med svært få unntak, kun nedfelt i loven, men er ikke implementert. Spesialrapportøren konkluderer at klagemekanismene i dag verken er effektive eller uavhengige. Påstander av tortur og mishandling må behandles på ethvert tidspunkt i en rettssak og domstoler er forpliktet til åpne undersøkelser alltid når det er grunnner til å anta tortur eller mishandling", står det å lese i rapporten.

Den nær totale straffriheten for marokkanske tjenestemenn som begår overgrep ble også rapportert av Kennedy Center for Human Rights, som besøkte territoriet i fjor høst.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -