Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
EU fortsetter fiskeriforhandlingene
el_aaiun_harbour_510.jpg

Timingen kunne ikke vært verre. En ny runde EU-forhandlinger med Marokko om fiske utenfor okkuperte Vest-Sahara starter om tre uker, nøyaktig samtidig med at FNs spesialutsending skal besøke Vest-Sahara for å sparke nytt liv i fredsforhandlingene.
Publisert: 21.10 - 2012 20:57Printerversjon    
Månedsskiftet oktober/november skal FNs spesialutsending for første gang besøke Vest-Sahara. Spesialutsendingen, Christopher Ross, prøver å megle mellom Marokko og Polisario, og har territoriets naturressurser som samtaletema. Besøket har vært fem måneder forsinket ettersom Marokko nektet å samarbeide med FN-toppen.

Nøyaktig samtidig, 3. november, skal Europakommisjonen besøke Marokko for å gå i forhandlinger om folkerettsstridig fiske. Tidspunktet for EUs besøk til Rabat kommer fram i den marokkanske avisen L'Economiste i går.

Fisket har blitt omtalt av EUs tidligere rettssjef å være i strid med folkeretten. "Jeg er skamfull over å være europeer", uttalte Kofi Annans rettssjef, om fisket.

EU har hvert år betalt den marokkanske regjeringen en kvart milliard kroner for å fiske utenfor territoriet som Marokko ulovlig og brutalt okkuperer. Ingen land anerkjenner de marokkanske kravene på territoriet, og de lokale saharawiene verken ønsker eller tjener på aktivitetene. Derfor har også Europaparlamentets juridiske kontor trukket lovligheten EUs fiske i tvil.

Samme tilnærming til EU-fisket har også norske myndigheter hatt, som også mener andre typer naturressursaktiviteter er like skadelig for FN-prosessen.

Da det første selskapet noen sinne kastet ut av oljefondet av etiske grunner, brukte Finansminister Per Kristian Foss nettopp argumentet om at plyndringen trenerer FNs fredsarbeid.  

”Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara. Kerr-McGee legger etter rådets vurdering til rette for Marokkos mulige utnyttelse av naturressursene i området. Rådet anser slik virksomhet som et ”særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer” blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess”, uttalte finansminister Foss.


Les mer om EU-fisket på hjemmesidene til vår internasjonale kampanje www.fishelsewhere.eu
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -