Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
SAIH/FN-studentene: Stopp støtten til okkupasjonen, Brøvig!
Appellerer til rederinæringen om å avstå fra uetiske shippingoppdrag. Leserinnlegg av FN-studentene Kristiansand og SAIH Kristiansand, Fædrelandsvennen, 26. sept 2012.
Publisert: 02.10 - 2012 09:15Printerversjon    
Leserinnlegg av Maria Langås, SAIH Kristiansand, og Ardo Ali Salad, FN-studentene Kristiansand, i Fædrelandsvennen, 26. sept 2012.

Stopp støtten til okkupasjonen, Brøvig!

Det er på tide at rederier fra Sørlandet stopper støtten til okkupasjonen av Vest-Sahara.

Fædrelandsvennen avslørte 12. september at rederiet Brøvig fra Farsund er involvert i den uetiske handelen med fiskeolje fra det marokkanskokkuperte territoriet. Transportene i Vest-Sahara er direkte med på å støtte opp under den brutale okkupasjonen av det som FN behandler som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.

En lokal menneskerettighetsaktivist kunne fortelle at folket i Vest-Sahara ikke tjener på handelen, og at de ikke ønsker den. Derimot gir fiskeoljeindustrien arbeidsplasser til tusenvis av marokkanske bosettere i territoriet, og den gir inntekter til den marokkanske statskassen. Det er skammelig at rederier fra vårt eget nærmiljø er med på å bidra til å opprettholde konflikten.

Det er ikke uten grunn at Vest-Sahara er det eneste territoriet i verden som regjeringen ber norske selskaper stoppe å handle med. Flere norske regjeringer har bedt selskaper om å avstå fra å delta i næringslivet der. Det er rett og slett uetisk å støtte opp om et folkerettsbrudd. Brøvig sier imidlertid til Fædrelandsvennen at de ikke forholder seg til "hva norske politikere måtte ha av uforpliktende synspunkter".

Det som er lovlig, er greit for Brøvig. Det vitner om en slett tilnærming til samfunnsansvar og menneskerettighetene. Norske fartøyer har mange hundre år lang historie med å delta i kontroversielle transporter over verdenshavene – transporter som den gang var fullt lovlig, men som i ettertidens lys framstår som grunnleggende uetiske. Måten Brøvig forsvarer handelen på, minner for eksempel om hvordan flere norske rederier jevnlig argumenterte under apartheidtiden i Sør-Afrika, da de norske supertankerne oljet regimet i landet.

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) har i mange år protestert mot de uetiske norske næringsaktivitetene i okkuperte Vest-Sahara.

SAIH-Kristiansand og FN-Studentene i Kristiansand mener det er trist at Sørlandets rederier bidrar til å opprettholde urettferdigheten og uretten i verden, og sender en appell til redernæringen om å avstå fra slike uetiske shippingoppdrag.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -