Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Aftenbladet: Flyktet fra overgrep og fattigdom
aftenbladet_20.08.2012ab_510.jpg

Saharawier i Rogaland forteller om omfattende brudd på menneskerettighetene i hjemlandet Vest-Sahara. Stavanger Aftenblad, 20. august 2012.
Publisert: 22.09 - 2012 13:32Printerversjon    
Saken nedenfor sto på trykk i Stavanger Aftenblad, 20. august 2012.
Last ned saken her (pdf), side 1, side 2.

– Situasjonen i Vest-Sahara er forferdelig. Det er politi og militære overalt. Du kan ikke kritisere okkupasjonsmakten uten å bli arrestert. Mange blir torturert i fengsel.

Det sier Lemnaissir El Hassan, Lagadaf Mohamed Hassan og Salma Mohamed Salek. De er alle saharawier, bosatt i Rogaland.

Afrikas siste koloni
De reagerer sterkt på at Tau-bedriften Comrod har eksportert antenneutstyr til Marokko.

– Vi ber om svar på hvorfor de gjør dette. Hvorfor de hjelper okkupasjonsmakten med utstyr? De burde hjelpe oss i stedet. Det er vi som er ofre.

Vest-Sahara var spansk koloni fram til 1975. Da delte Marokko og Mauretania området mellom seg etter avtale med Spania. Bevegelsen Polisario nektet å godta dette og erklærte i 1977 området som selvstendig. Mauretania trakk seg ut i 1979 og anerkjente Vest-Sahara, mens Marokko gjorde krav også på deres del av området. Okkupasjonen er i strid med folkeretten, og det rapporteres om omfattende brudd på menneskerettighetene.

– Nevøen min var i nærheten av en demonstrasjon da han ble arrestert. Det eneste han gjorde, var å forsøke å hjelpe en eldre dame. Han ble stuet sammen med 70-80 menn i et lite rom uten toalett. Politiet knekte et av ribbeina hans. Det tok fire måneder før han slapp ut, forteller Lagadaf.

Vest-Sahara er medlem av Den afrikanske union (AU) og har flere ganger fått støtte i FN for sitt krav om selvstendighet. Et flertall av saharawiene bor i dag i flyktningleire i Algerie.

Nesten 30 år i telt
– Jeg er født i Vest-Sahara, men har bodd store deler av livet mitt i flyktningleir, forteller Salma. Hun kom seg omsider til Spania, der hun traff ektemannen Lagadaf. De er bosatt på Kvernaland og har døtrene Nora, Sirin og Malak.

I dag er det nesten ikke mulig å være saharawier i Vest-Sahara, mener de. Marokko lar stadig flere marokkanere bosette seg i Vest-Sahara, og disse antas å utgjøre et flertall av befolkningen. Myndighetene har også bygd en mer enn 2000 kilometer lang mur rundt de sentrale områdene og kontrollerer all økonomisk aktivitet i landet, som er rikt på naturressurser.

– Marokkanerne tar alle jobbene. Saharawiene er derfor svært fattige, sier Lemnaissir, som satt fengslet et halvt år etter en demonstrasjon han deltok i. Han klarte å rømme og kom som flyktning til Norge. Han er leder for Foreningen for saharawier i Norge. Om lag 30-35 landsmenn bor her i landet.

– Det er overvåking i landet hele tiden. Skjer noe av dette med utstyr fra Comrod? Og hva med overvåkingen langs muren? spør Lemnaissir.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -