Aftenbladet: Amnesty vil stramme inn
Article image

Amnesty mener Comrod-saken viser smutthull i norske eksportregler. Bruddene på menneskerettighetene i Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko, er fortsatt omfattende. Stavanger Aftenblad, 22. august 2012.

Publisert 25. august 2012

Publisert i Stavanger Aftenblad, 22. august 2012
Av Ina Gundersen

Amnesty i Norge mener at norske myndigheter må stramme inn reglene for eksport av militært utstyr. Det viser saken om eksport av militære antenner fra Tau-bedriften Comrod til Marokko, som Aftenbladet omtalte mandag.

aftenbladet_22.08.2012_350.jpg

- Saken viser smutthull i regelverket, noe Amnesty i mange år har jobbet for å tette. Vi trenger bedre og mer forpliktende regler for hva og hvordan norsk næringsliv har lov å eksportere, særlig forsvarsmateriell. Det er uholdbart at norske myndigheter skal ta de moralske valgene myndighetene ikke våger å ta, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

- Dagens eksportregler er strenge. Problemet er at det ikke er noe krav om at norsk forsvarsindustri krever at kundene dokumenterer hva materiellet skal brukes til, såkalt sluttbrukererklæring. Det vil si at norske bedrifter må forplikte seg til ikke å eksportere videre til land som det i dag er forbudt å eksportere direkte til. Hittil har norske myndigheter ikke vært villig til å innføre slike regler, sier han.

Fortsatt undertrykking
Amnesty påpeker i sin siste årsrapport at det fremdeles er undertrykking av befolkningen i Vest-Sahara som i mange år har vært okkupert av Marokko.

- Mange saharawier blir arrestert og torturert. Det er fortsatt ikke mulig å protestere mot okkupasjonsmakten Marokko. Situasjonen i Vest-Sahara er fullstendig glemt av det internasjonale samfunnet. Marokko er et svært viktig land i Nord-Afrika, det er relativt stabilt og sentralt i forhandlinger mellom andre land i Afrika. Ingen har lyst til å fornærme dem eller blande seg inn i situasjonen. Saharawiene er et ørkenfolk som ikke har noen særlig politisk betydning. Selv om det er stor uenighet blant arabiske land, ser det ut til å få lite politiske konsekvenser, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Svein A. Michelsen i Utenriksdepartementet skriver i en epost at Norge ikke eksporterer forsvarsmateriell til Marokko, men skriver at så lenge norsk forsvarsmateriell er komponenter i annet forsvarsmateriell, og ikke har noen selvstendig funksjon som våpensystem, er de ikke underlagt norsk eksportregelverk.

UD: Comrod fulgt reglene
- Er det tillatt å eksportere til marokkansk politi fordi dette er sivil eksport?
- Enkeltsaker behandles individuelt. Antennene Comrod solgte til Marokko er sivile varer og ikke omfattet av UDs lister over lisenspliktig materiell. 

UD anser i dag Vest-Sahara som et «ikke-selvstyrt område». Norge støtter FNs sikkerhetsråds krav om at en politisk løsning må innebære selvbestemmelsesrett for folket i Vest-Sahara. Ifølge Michelsen fraråder myndighetene i dag norsk næringsvirksomhet i Vest-Sahara. 

«Private selskapers aktiviteter i Vest-Sahara rammes imidlertid verken av nasjonale lovforbud eller internasjonale sanksjoner. Regjeringens fraråding av næringsvirksomhet i Vest-Sahara er derfor primært en henstilling til bedriftene om å utvise samfunnsansvar», heter det i eposten.

Utenriksdepartementet understreker likevel at dette ikke gjelder handel med Marokko: 

«Marokko er Norges viktigste handelspartner i Nord-Afrika, og Norge ønsker å styrke det økonomiske samkvemmet med landet. Økonomisk utvikling er svært viktig for Marokko, som er i ferd med å gjennomføre vesentlige demokratiske reformer.»
 

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023