Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Aftenbladet: Amnesty vil stramme inn
aftenbladet_22.08.2012_510.jpg

Amnesty mener Comrod-saken viser smutthull i norske eksportregler. Bruddene på menneskerettighetene i Vest-Sahara, som er okkupert av Marokko, er fortsatt omfattende. Stavanger Aftenblad, 22. august 2012.
Publisert: 25.08 - 2012 16:58Printerversjon    
Publisert i Stavanger Aftenblad, 22. august 2012
Av Ina Gundersen

Amnesty i Norge mener at norske myndigheter må stramme inn reglene for eksport av militært utstyr. Det viser saken om eksport av militære antenner fra Tau-bedriften Comrod til Marokko, som Aftenbladet omtalte mandag.

aftenbladet_22.08.2012_350.jpg– Saken viser smutthull i regelverket, noe Amnesty i mange år har jobbet for å tette. Vi trenger bedre og mer forpliktende regler for hva og hvordan norsk næringsliv har lov å eksportere, særlig forsvarsmateriell. Det er uholdbart at norske myndigheter skal ta de moralske valgene myndighetene ikke våger å ta, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty Norge.

– Dagens eksportregler er strenge. Problemet er at det ikke er noe krav om at norsk forsvarsindustri krever at kundene dokumenterer hva materiellet skal brukes til, såkalt sluttbrukererklæring. Det vil si at norske bedrifter må forplikte seg til ikke å eksportere videre til land som det i dag er forbudt å eksportere direkte til. Hittil har norske myndigheter ikke vært villig til å innføre slike regler, sier han.

Fortsatt undertrykking
Amnesty påpeker i sin siste årsrapport at det fremdeles er undertrykking
av befolkningen i Vest-Sahara som i mange år har vært okkupert
av Marokko.

– Mange saharawier blir arrestert og torturert. Det er fortsatt ikke mulig å protestere mot okkupasjonsmakten Marokko. Situasjonen i Vest-Sahara er fullstendig glemt av det internasjonale samfunnet. Marokko er et svært viktig land i Nord-Afrika, det er relativt stabilt og sentralt i forhandlinger mellom andre land i Afrika. Ingen har lyst til å fornærme dem eller blande seg inn i situasjonen. Saharawiene er et ørkenfolk som ikke har noen særlig politisk betydning. Selv om det er stor uenighet blant arabiske land, ser det ut til å få lite politiske konsekvenser, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Svein A. Michelsen i Utenriksdepartementet skriver i en epost at Norge ikke eksporterer forsvarsmateriell til Marokko, men skriver at så lenge norsk forsvarsmateriell er komponenter i annet forsvarsmateriell, og ikke har noen selvstendig funksjon som våpensystem, er de ikke underlagt norsk eksportregelverk.

UD: Comrod fulgt reglene
– Er det tillat å eksportere til marokkansk politi fordi dette er sivil eksport?
– Enkeltsaker behandles individuelt. Antennene Comrod solgte til Marokko er sivile varer og ikke omfattet av UDs lister over lisenspliktig materiell.

UD anser i dag Vest-Sahara som et «ikke-selvstyrt område». Norge støtter FNs sikkerhetsråds krav om at en politisk løsning må innebære selvbestemmelsesrett for folket i Vest-Sahara. Ifølge Michelsen fraråder myndighetene i dag norsk næringsvirksomhet i Vest-Sahara.

«Private selskapers aktiviteter i Vest-Sahara rammes imidlertid verken av nasjonale lovforbud eller internasjonale sanksjoner. Regjeringens fraråding av næringsvirksomhet i Vest-Sahara er derfor primært en henstilling til bedriftene om å utvise samfunnsansvar», heter det i eposten.

Utenriksdepartementet understreker likevel at dette ikke gjelder handel med Marokko:

«Marokko er Norges viktigste handelspartner i Nord-Afrika, og Norge ønsker å styrke det økonomiske samkvemmet med landet. Økonomisk utvikling er svært viktig for Marokko, som er i ferd med å gjennomføre vesentlige demokratiske reformer.»    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -