Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Glemte konflikter
cobogarrido_askoyvaeringen_13.04.2012_509.jpg

Innlegg av Rafael Cobo Garrido (SV) i Askøyværingen, 13. april 2012
Publisert: 29.07 - 2012 11:24Printerversjon    

Glemte konflikter

I Askøyværingen, 13. april 2012
Av Rafael Cobo Garrido, SV


Ofte opplever vi i vår verden ”motekonflikter”. Medieoppmerksomhet rettes mot noen steder i verden og man føler at det er bare der ”det skjer noe”. Problemet er at i kjølvannet av denne situasjonen, blir mange konflikter glemt. Samtidig pågår flere alvorlige overgrep og konflikter som verden aldri hører noe om.
En av disse konfliktene som har ulmet i mange tiår er den ulovlige og brutale okkupasjonen av Vest-Sahara. siden Spania forlot området og Marokko invaderte territoriet, har folket fra Vest-Sahara vært ofre for kontinuerlige overgrep. FN ser på situasjonen i Vest-Sahara som den siste uløste kolonikonflikt i Afrika. Undertrykkelse og forfølgelse har vært vanlig kost for de som kjemper for menneskerettighetene i området. Utenlandske regjeringers og selskapers jakt på de store naturressursene i landet har bestemt agendaen i konflikten.
Mer enn 100 resolusjoner har FN vedtatt til støtte for saharawienes rett til selvbestemmelse. Men det har ikke hjulpet: Marokko nekter dem denne retten, fulgt av en øredøvende taushet fra Europa og SUA. Den internasjonale domstolen i Haag har avslått alle Marokkos krav på Vest-Sahara.
I disse dager besøker en ung menneskerettighetsaktivist fra Vest-Sahara Bergen. Sultana Khaya ble slått blind på sitt ene øye av marokkansk politi, da hun demonstrerte mot okkupasjonen av hjemlandet. På søndag arrangeres det i Bergen en tverrpolitisk konferanse av alle ungdomsorganisasjonene hvor man tar opp Vest-Saharas situasjon og hvor Khaya er gjest. I få saker er det så bred politisk enighet i Norge som i denne. Alle partiene slutter seg til kravet om at det saharawiske folket skal få delta i en rettferdig avstemning om deres fremtid, og at Marokko ikke har rettmessig krav på Vest-Sahara.
Det er viktig å holde disse urettferdighetene levende i folkets minne. For undertrykkeren er ingenting bedre enn at konflikten blir glemt. Askøy SV vil få takke ungdomsorganisasjonene i Hordaland som nå gjør dette i helgen. Og derfor vil Askøy SV bruke denne spalten i denne runden på denne saken: ,jo mer kjent man blir med disse konfliktene, jo mer press kan man øve overfor myndighetene for at de bruker de diplomatiske verktøyene de har til disposisjon for å løse denne situasjonen. En gylden mulighet nå er om Utenriksdepartementet gjør som utenriksminister Støre tidligere har tatt til orde for:, å sørge for at FN kan rapportere på overgrepene i territoriet. Sultana Khaya og hennes folk fortjener det.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -