Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Støre: Forventer at partene fortsetter FN-samtalene
jonas_gahr_store_510.jpg

På spørsmål fra Frps Jan Arild Ellingsen, sier Utenriksministeren i dag at han forventer at partene I Vest-Sahara-konflikten fortsetter samtalene med FN. For få uker siden uttrykte Marokko mistillit til FNs spesialutsending. Støre forteller han har møtt ledende menneskerettighetsgrupper, og avviser innvendinger fra norske bedrifter og fra Framtiden i våre hender om at Regjeringens frarådningspolitikk er uklar.
Publisert: 12.06 - 2012 13:23Printerversjon    
Utenriksminister Jonas Gahr Støre svarte i dag på tre spørsmål fra Jon Arild Ellingsen (Frp) fra forrige uke (se også nederst).

Ellingsen ba om utenriksministerens redegjørelse om hva Regjeringen gjør for de fengslete saharawiene som ennå ikke er framstilt for en marokkansk domstol, om ministeren vil være entydig i tilrådningen til norsk næringsliv, og om Norge vil be Marokko samarbeide med FNs spesialutsending.

For det første redegjorde Støre for at han har vært i møte med ledende marokkanske menneskerettighetsaktivister for å diskutere de fengslede saharawiene. Dette kom første gang fram på en debatt på Litteraturhuset med statssekretær Torgeir Larsen 7. juni. Støre sier at dette også ble tatt opp med marokkanske myndigheter.

Når det gjelder frarådningen mot norsk næringsliv i Vest-Sahara, uttrykker Støre at han mener frarådningen er klar. Han går imidlertid ikke inn på substansen i rapporten som Frp viser til. Les selv frarådningsteksten på UDs nettsider. En tidligere NHO-president, delvis statseide Cermaq, en norsk masteroppgave, et innlegg i en konferanse om samfunnsansvar av førsteamanuensis ved Diakonhjemmet Høgskole og Framtiden i våre hender har påpekt at frarådningen er svært åpen for tolkning.

Når det gjelder Marokkos misnøye med FNs spesialutsending, kommer Støre med en generell oppfordring til partene om å samarbeide med FN.


Besvart:
11.06.2012 av utenriksminister Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre:
I sammenstøtene som fulgte etter nedrivningen av protestleiren Gdim Izik i Vest-Sahara i november 2010, mistet to sivile saharawier og elleve marokkanske politimenn og brannmenn livet. Flere hundre personer ble fengslet. 20 fanger sitter fortsatt i forvaring i Marokko uten dom. Rettssaken, som føres for en militær domstol, er utsatt på ubestemt tid. Den norske ambassaden i Rabat følger denne saken tett og er i kontakt både med pårørende til fangene og med marokkanske menneskerettighetsorganisasjoner som har engasjert seg sterkt for å forsvare deres rettigheter. Jeg møtte selv lederen for en av disse organisasjonene da jeg besøkte Marokko i mars i år. Jeg tok også opp situasjonen i Vest-Sahara med min marokkanske kollega under dette besøket. Når det gjelder regjeringens frarådning av næringsvirksomhet i Vest-Sahara, vil jeg vise til mitt svar på spørsmål nr. 1705 (2010-2011) fra representanten Skei Grande (V). Frarådningen er tydelig. Det har dessuten lenge vært fokus i media på næringsvirksomhet i Vest-Sahara og norske bedrifter bør derfor være godt kjent med norske myndigheters holdning. FNs forsøk på å løse konflikten i Vest-Sahara har pågått i en årrekke. Med jevne mellomrom har partene gitt uttrykk for mistillit til FN-representantenes tilnærming. Norge har konsekvent gitt sin fulle støtte til FNs spesialutsending. Vi formidler til partene at vi forventer fortgang i gjenopptakelse av forhandlinger, slik disse har forpliktet seg til.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -