Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Viktige ord om Vest-Sahara
I Vest-Sahara har overgrepene mot saharawiene blitt forbigått i all stillhet. Utenriksdepartementet fortjener derfor ros for å ha talt saharawienes sak i FN denne uken.
Publisert: 24.05 - 2012 17:12Printerversjon    
Av Erik Hagen
Daglig leder, Støttekomiteen for Vest-Sahara


22. mai var det Marokkos tur til å bli satt under lupen i FNs Menneskerettighetsråd i Genève. Gjennomgangen var en sjelden anledning for FNs medlemsstater å stille spørsmål ved Marokkos overgrep mot saharawiene.

Derfor var det svært positivt at Norge anmodet Marokko om å tilpasse seg internasjonale standarder, og la saharawiene få registrere egne organisasjoner.

Saharawiske organisasjoner som forsvarer sin rett til selvbestemmelse er i praksis forbudt. Da den saharawiske gruppen CODESA skulle avholde sitt stiftelsesmøte, dukket væpnet marokkansk politi opp rundt hele nabolaget og forhindret medlemmene fra å ankomme møtelokalet. En annen har ventet i seks år på å bli formelt registrert. En tredje ble nedlagt ved dom. Resultatet er at menneskerettighetsforkjempere fra Vest-Sahara i dag opererer tilnærmet ulovlig når de forsvarer sin rett til selvbestemmelse. Det skjer til tross for at mer enn 100 FN-resolusjoner krever den samme retten respektert.

Undertrykte folk som kjemper en fredelig kamp for sine rettigheter fortjener all mulig anerkjennelse. At Norge tok til orde for at marokkanske myndigheter må la disse nettverkene i Vest-Sahara få operere lovlig og åpent er en uvurderlig støtte for et folk som vanligvis får alt for lite oppmerksomhet fra europeiske stater. Godt jobbet!    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -