Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Ap Hordaland: Norge må arbeide for menneskerettigheter i Vest-Sahara
ap_hordaland_510.jpg

Årsmøtet til Hordaland Arbeiderparti krevde i helgen at Norge tar inititiativ overfor FNs Sikkerhetsråd for å inkludere menneskerettigheter i mandatet til FN-styrken i de okkuperte territoriet.
Publisert: 19.03 - 2012 20:05Printerversjon    
Ap Hordaland gjentok også sitt krav fra tidligere om at Norge må anerkjenne Vest-Sahara-republikken, i likhet med blant andre flere Ap-lag, de to andre regjeringspartiene og alle ungdomspartiene. Se uttalelser fra andre Ap-lag i denne oversikten.

Teksten nedenfor ble vedtatt på årsmøtet til Ap Hordaland 18. mars 2012.

Vest-Sahara
Vest-Sahara er Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Området har vært okkupert av Marokko siden Spania forlot landområdet. Mens halvparten av saharawiene, lokalbefolkningen i Vest Sahara, bor i flyktningleirer i Algerie, lever resten av befolkningen under et undertrykkende regime i de okkuperte områdene. Situasjonen i Vest-Sahara har forverret seg betraktelig det siste året. Mange av hendelsene i Vest-Sahara finner ikke veien til internasjonale medier. Journalister nektes adgang til området og saharawienes menneskerettighetsvern er fraværende.

Norges konsekvente linje må fortsatt være å støtte FNs sikkerhetsråds krav om å muliggjøre vilkårene for selvbestemmelsesrett for befolkningen i Vest-Sahara, samt å vektlegge behovet for respekt for menneskerettighetene. Ettersom Marokko ikke utøver internasjonalt anerkjent suverenitet over Vest-Sahara, har landet i utgangspunktet ikke rett til å utnytte områdets ressurser som om de var deres egne. I følge folkeretten kreves det at utnyttelse av ressurser i slike områder må skje i samsvar med lokalbefolkningens ønsker og interesser.

Hordaland Arbeiderparti mener at:
 • naturressurser i Vest-Sahara, ikke må utnyttes på en måte som ikke kommer befolkningen i det ikke-selvstyrte territoriet til gode
 • Norge må anerkjenne den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk (SADR).
 • Norge må ta initiativ ovenfor FNs sikkerhetsråd for å gi MINURSO mandat til å overvåke menneskerettighetsbrudd i de okkuperte områdene. •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -