Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
FMC skuffet over å bli kastet ut av Oljefondet
fmc_foret_demonstration_2008_510-200.jpg

FMC Corporation uttaler at de allerede har stoppet innkjøpene av Vest-Sahara-fosfat og sier at de aldri skulle vært kastet ut av Oljefondet.
Publisert: 23.12 - 2011 17:12Printerversjon    
Foto: Huelva, Spania, 2008. Saharawiske flyktninger demonstrerte meot det spanske selskapet FMC Foret, et datterselskap av FMC Corp, som på det tidspunktet hadde vært en hovedaktør i import av fosfat fra Vest-Sahara.

6. desember annonserte Finansdepartementet at de hadde kastet ut to nordamerikanske selskaper fra Oljefondet. Bakgrunnen var selskapenes import fra Vest-Sahara, noe som blir ansett å være et 'svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer'.

Ett av selskapene, FMC Corporation, har nå rykket ut og sagt at de allerede hadde avsluttet importen til Spania, slik Støttekomiteen har skrevet om.  Uttalelsen ble lagt ut på nettsiden Business & Human Rights 8. desember i år.

“Vi er overrasket og skuffet over handlingen fra det norske pensjonsfondet, tatt i betraktning at FMC avsluttet sitt Spania-baserte selskap Foret og dets fosfathandel i deesember 2010", skrev FMC.

"Mens det fortsatt var i operasjon, kjøpte Foret fosfatstein fra Office Cherifien des Phosphates (OCP) tydelig i tråd med både spansk og internasjonal lov. FMC kjøper ikke lenger fosfatstein fra OCP, og har ikke gjort det siden slutten av 2010. Vi har en klar forpliktelse til å følge etikk og corporate governance, og vi vil arbeide med Pensjonsfondets representanter for å løse dette spørsmålet", uttrykte selskapet.  

FMC gjorde ingen referanse til om hvorvidt de hadde avsluttet sin import til datterselskapet Tripoliven i Venezuela. WSRW og Støttekomiteen for Vest-Sahara har ved gjentatte anledninger, senest i desember 2011, forsøkt å få svar fra det venezuelanske datterselskapet om de har avsluttet handelen. Tripoliven eies delvis av FMC og av Chavez-regjeringen.

FMC hadde i fjor unnlatt å svare på Oljefondets Etikkråd da de ble tilsendt et utkast til anmodningen om eksklusjon.

8. desember 2011 ekskluderte oljefondet også det amerikansk-kanadiske selskapet PotashCorp. De langsiktige importørene Innophos (US/Mexico), Incitec Pivot (Australia) og Wesfarmers (Australia) har ikke blitt kastet ut av Oljefondet.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -