Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Nå er det stopp for EUs fiske i Vest-Sahara
fiskaren.jpg

Europaparlamentet har i dag vedtatt at EU ikke lenger får drive fiske i Vest-Sahara. Daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen er overlykkelig. FiskeribladetFiskaren, 14. desember 2011
Publisert: 14.12 - 2011 15:56Printerversjon    
FiskeribladetFiskaren,
14. desember 2011

Må trekke seg ut
Dette betyr at den spanske fiskeriflåten må trekke seg ut av farvannene umiddelbart.

- Dette er noe vi har jobbet med i mange år for å få gjennom, nå er vi overlykkelige for at EU må trekke fiskeflåtene ut av de aktuelle farvannene, sier daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen.

Kl. 11.30 i dag ble det med 326 mot 296 stemmer vedtatt i Europaparlamentet i Strasbourg at EU ikke lenger får fiske i Vest-Sahara.

- Parlamentet står sterkere
Hagen forteller at det i våres, i EUs ministerråd, nærmet seg en spittelse i denne saken, hvor Nord-Europa har vært i mot EUs fiske og Sør-Europa en pådriver. Inntil man fikk på plass en ny avtale, aksepterte ministerrådet i vår en forlengelse av fisket i ett år, som nå Europaparlamentet har satt en stopper for.

- Vi er arbeidsgiver for en medaktivist i Brussel som lenge har forsøkt å bekjempe fiskeriavtalen i parlamentet. Sammen med norske fagbevegelser og aktivister organisert i 22 EU land, som har jobbet strategisk og koordinet,  har vi nå klart å stoppe denne avtalen, sier Hagen begeistret.

Hagen mener at grunnen til at beslutningen om å stoppe fisket er gått gjennom, skyldes at parlamentet står sterkere i politiske beslutninger nå enn tidligere.

- Med alle omleggingene i EU-sytemet så har parlamentet fått mer makt enn statene. I fiskerispørsmål betyr dette at de kan si; nei, dette godtar vi ikke.

- Vil få konsekvenser
Hagen mener at dette vil ha store konsekvenser for Vest-Sahara og lokalbefolkningen.

- Gjennom denne fiskeriavtalen så har det blitt legitimitert at Vest-Sahara er en del av Marokko, men det er ingen av EU-statene som godkjenner at Vest-Sahara er en del av Marokko. At vi nå har fått stoppet denne fiskeriavtalen vil ha konsekvenser for hvordan stater og selskaper nå vil forholde seg til Vest-Sahara og den politiske forståelsen for området. Det vil stoppe mye annet næringsliv, sier Hagen.

I forrige uke solgte også det norske oljefondet seg ut av to gjødselselskaper til en verdi av to milliarder.

- Med tanke på dette og det at vi nå har fått gjennomslag for å stoppe EUs fiske, så har desember vært en utrolig måned for oss, sier Hagen.

Fraråder norsk handel
Norske Selskaper som Rieber og Sjøvik har tidligere forsøkt å legitimere sin aktivitet i området ved å vise til at også EU driver fiske. Utenriksdepartementet har gjentatte ganger oppfordret norske bedrifter til å holde seg borte:

"Norge ser det som viktig å avstå fra handlinger som kan utlegges som en legitimering av situasjonen i Vest-Sahara. For å forhindre handel, investeringer, ressursutnyttelse og andre former for næringsvirksomhet som ikke er i samsvar i lokalbefolknigens interesser og følgelig kan være i strid med folkeretten, fraråder norske myndigheter slike aktiviteter".    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -