Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
FiskeribladetFiskaren: "Sjøvik må vise ansvar"
sjovik_leder_510.jpg

Bransjebladet for fiskerinæringen i Norge ber i dag Sjøvikgruppen avslutte sitt engasjement i okkuperte Vest-Sahara. Les lederen her.
Publisert: 26.11 - 2011 00:02Printerversjon    
FiskeribladetFiskaren,
Leder, 25. november 2011


Ta ansvar!

Tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach ber i dagens avis fiskerikonsernet Sjøvik om å trekke seg ut av Vest-Sahara. Vi er helt enig. Det er på tide Sjøvik tar ansvar og trekker seg ut av det omstridte området. Norsk fiskerinæring trenger ikke mer skitt på fingrene i utlandet.

Vest-Sahara har vært et omstridt saksfelt i flere år. Marokko har siden 1970-tallet okkupert landet, og både FN og norske myndigheter mener dette strider mot folkeretten. Norsk UD fraråder til og med norske selskaper i å handle med landet.
I fjor rullet ballen for fullt, og striden rundt importen av fiskeolje fra Vest-Sahara førte til at NHO-president Paul Christian Rieber måtte gå av som sjef.

Også det norske fôrselskapet Ewos, med eieren Cermaq i spissen, fikk gjennomgå. Til slutt ble selskapet beordret av næringsminister Trond Giske til å avslutte handelen med fiskeolje fra Vest-Sahara.

Det eneste selskapet som ikke bryr seg og som står i mot presset fra norske myndigheter, menneskerettighetsorganisasjoner og motstanderne av okkupasjonen i Vest-Sahara er fiskeriselskapet Sjøvik. Reder og eier Odd Kjell Sjøvik mener han ikke bryter noen lover, og at det de gjør er moralsk forsvarlig. Sjøvik mener også deres aktivitet er til beste for innbyggerne i området.

Etter vår mening er Odd Kjell Sjøviks holdning til denne saken ren ansvarsfraskrivelse, og ligner dessverre veldig på hvordan Austevoll Seafood oppfører seg i Sør-Amerika. Begge selskapene stikker hodet i sanden og ingen av dem tar ansvar.

Dette viser også at Sjøvik sammen med Austevoll Seafood gjør sitt beste for å svekke omdømmet til norsk fiskerinæring.

Vi mener Sjøviks holdning til eget engasjement i Vest-Sahara er under enhver kritikk. Å overse både en klar FN-resolusjon og UDs anbefalinger er kynisk og moralsk forkastelig.

Det setter dessverre selskapet i samme kategori som internasjonale råkapitalister som ikke bryr seg verken om miljø eller mennesker.

Etter vår mening må Sjøvik, som norsk selskap, vise ansvar og følge de internasjonale råd og lover som gis.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -