Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Bastagli: FN mislykkes i Vest-Sahara
bastagli_510.jpg

På en konferanse i Bergen 27. oktober uttrykte tidligere FNs mann i Vest-Sahara sin skuffelse over at det internasjonale samfunn ikke klarer å løse det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.
Publisert: 03.11 - 2011 06:32Printerversjon    
I en konferanse med tittelen Vest-Sahara; når folkeretten møter realpolitikk, sa Francesco Bastagli, Kofi Annans representant til Vest-Sahara i 2005-2006, at FN både i sin politiske ledelse og i sekretariatet har fulgt Marokkos interesser snarere enn å oppfylle sine folkerettslige forpliktelser under FN-pakten.

– To-tre land kjører showet i Vest-Sahara. Det er tvingende nødvendig, og et umiddelbart behov for, at land som ikke er så partiske overfor Marokko av hensyn til historiske, strategiske eller økonomiske forhold, lar seg engasjere i en åpen og deltakende debatt om Vest-Sahara, sa Bastagli på konferansen.

– Regjeringer som den norske må gjøre mer enn å bare oppfordre partene til å finne en løsning. De bør være mer aktive og insistere på at loven fyllest, sa han.

Han sa at han begynte å ta opp sine bekymringer med de lokale myndighetene kort tid etter at han ble utpekt til spesialrepresentant for Vest-Sahara. Men dette ble ikke tatt godt imot av Rabat, som ba om at han skulle avsettes. Generalsekretæren aksepterte imidlertid ikke anmodningen, men sekretariatet var likevel motvillige mot å fordømme den marokkanske mangelen på respekt for internasjonale normer. Mangelen på tiltak var vanlig både når det gjaldt marokkanske brudd på menneskerettighetene og den ulovlige utvinningen av territoriets ressurser.

– Når det gjelder Vest-Sahara, har sekretariatet alltid hatt en tendens til å gjøre som Marokkos allierte i Paris og Washington vil, uttalte Bastagli.

I en kronikk same uke, uttrykte Bastagli sin skuffelse over at Europaparlamentet nedstemte et forslag om å be Europadomstolen vurdere lovligheten av den europeisk-marokkanske fiskeriavtalen i det okkuperte området.

Tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach, uttalte i konferanse at menneskerettighetssituasjonen for saharawiene er prekær så lenge territoriet er stengt for utenlandske observatører.

– Det er livsviktig at folkeavstemningen om uavhengighet finner sted, sa Daddach. Han understreket at menneskerettighetsaktivistene som har vært fengslet siden protestbølgen i 2010 må løslates. 23 av dem har vært i fengsel i ett år uten dom.

Dr.Juris Hans Morten Haugen, førsteamanuensis ved Diakonhjemmet Høgskole, mener Spania er den mest ansvarlige parten for at status quo i Vest-Sahara.

– I motsetning til Portugal i Øst-Timor, som utfordret Australias oljeleting utenfor Timor i den Internasjonale Domstolen i Haag, har Spania direkte bidratt til å underminere det saharawiske folks rettigheter. Spania kjemper for at spanske og europeiske båter kan fiske utenfor Vest-Sahara, i klar strid med saharawiske folks ønsker, interesser og rettigheter. Som administrativ makt i FN-Charteret, kapittel XI, oppfyller Spania i dag ikke sine internasjonale forpliktelser, uttalte Haugen fra et rettslig perspektiv.

PhD Jennifer Murphy, fra James I University I Spania, med spesialisering i realpolitiken i Vest-Sahara-konflikten, plasserer hovedansvaret på fransk og amerikansk støtte til Marokko.

– Frankrike deltar aktivt i konflikten, uttalte Murphy, og understreket at den amerikanske tilnærmingen har forblitt mer eller mindre uendret under Obama.

Konferansen var organisert i partnerskap mellom FN-sambandet Vest, SAIH Bergen og Støttekomiteen for Vest-Sahara. Den ble åpnet av Arne Øi, leder av FN-sambandet Vest. Øi hadde nylig vært tilstede i Vest-Sahara-debatten i FN, hvor territoriet behandles som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika.

Den saharawiske flyktningen Asria Mohammed leste fra sin kommende bok,  “Between the strong sand and the white snow lives my hope for a free Sahara”.

I løpet av same uke ga Daddach flere andre presentasjoner i Bergen. Han snakket for Senter for Midtøstenstudier 28. oktober, og for Arbeiderpartiet Hordaland 1. november, og ved en visning av den spanske dokumentarfilmen ’El Problema’ 27. oktober. Daddach var i Bergen i forbindelse med Raftostiftelsens 25-års-jubileum. Daddach vant Raftoprisen i Bergen i 2002, etter å ha vært 24 år i marokkanske fengsler.

Konferansen var mulig takket være støtte fra Norad og LO.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -