Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Daddach kritiserer stengte marokkanske rettssaler
daddach_bergen_510.jpg

Tidligere Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach kritiserte Marokkos stenging av rettslokaler for tilhørere i et åpent møte i Senter for Midtøstenstudier i Bergen 28. oktober. Daddach ble selv nektet inngang til en rettssak i oktober.
Publisert: 02.11 - 2011 09:12Printerversjon    
12. oktober forhindret en gruppe politimenn at Daddach kunne komme inn i et rettslokale i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun. Daddach sier at mennene, tolv stykker av dem til sammen, var sivilkledd og sto ved inngangspartiet til rettslokalet. Ifølge Daddach ble han utskjelt og truet på livet.

daddach_cmi_350.jpg"Rettslokaler bør være åpne. Ifølge marokkansk lov er det ikke forbudt å komme inn i retten. Alle bør ha rett til å få innpass", sa Daddach.

Aktivisten klagde på forholdet overfor myndighetene etter hendelsen.

Han forklarte at saharawiske menneskerettighetsaktivister ved en lang rekke anledninger ikke har lov til å komme inn i rettslokaler.

Blant annet sier han at regelen gjelder for den såkalte Group of 23 i fengselet i Salé. Gruppen ble pågrepet i kjølvannet av protestleiren Gdeim Izik utenfor El Aaiún, høsten 2010. De 23 saharawiene har kun lov til å ta med ett medlem av sin egen familie til rettslokalet - men ikke menneskerettighetsaktivister. Daddach sier han hadde blitt forklart av lederen av fengslene i Marokko at hans deltakelse på rettsprosessene til gruppen ikke kunne la seg gjøre. Andre grupper skal ha blitt fortalt det samme.

Tilsynelatende stenges dørene oftest i de tilfellene der det er menneskerettighetsaktivister selv som skal for retten, ifølge Daddach. For eksempel skal det ha vært umulig for aktivister å delta på rettsprosessene mot Ali Salem Tamek, Brahim Dahane og Ahmed Nassiri tidligere i år.

Politimannen som bak stengte dører fikk kjennelsen for drapet på Said Dambar, fikk 15 år i fengsel for drapet.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -