Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Dagens Næringsliv: Hjalp oljeselskaper i Vest-Sahara
dn_510.jpg

Snur: Det norske seismikkselskapet Spectrum har hjulpet oljeselskaper i omstridte Vest-Sahara. Nå sier selskapet nei til nye oppdrag. DN, 22. september 2011.
Publisert: 22.09 - 2011 10:40Printerversjon    
Dagens Næringsliv
22. september 2011
Per-Ivar Nikolaisen

Over 30 år etter at Marokko bombet seg til kontroll over Vest-Sahara, har oljeselskapene San Leon og Longreach skutt seismikk i samme område. Data fra det omstridte området har blitt behandlet av det norske selskapet Spectrum, der Øystein Stray Spetalen er største eier og styremedlem. Selskapet har gjennom såkalt 3D-reprosessering gitt oljeselskapene et tydeligere bilde av undergrunnen.

- Spectrums engasjementet bryter med rettighetene som saharawiene har. Hverken Spectrum, San Leon eller marokkanske myndigheter har konsultert den saharawiske befolkningen, sier daglig leder Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Fraråder aktivitet
Norge anerkjenner ikke Marokkos annektering av Vest-Sahara, og Utenriksdepartementet har i mange år frarådet norske selskaper å engasjere seg i området.

FNs rettslige avdeling uttalte i 2002 at all videre oljeutforskning i Vest-Sahara vil være i strid med folkeretten dersom ikke lokalbefolkningen er konsultert og dersom den ikke tjener på industrien.

Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara viser til at fordelingen av naturressursene og oljen er en del av fredssamtalene mellom Marokko og opprørsbevegelsen Polisario.

- San Leons leteaktiviteter er direkte med på å undergrave FNs fredsprosess, og vanskeliggjør avkoloniseringen som FN arbeider for, sier Hagen.

Skapt trøbbel
Flere norske selskaper har de siste årene erfart at små og store forretningseventyr i det okkuperte området betyr trøbbel. NRK avdekket at GC Rieber Oils hadde importert fiskeolje fra Vest-Sahara uten å betale toll. Saken førte til at Paul-Chr. Rieber til slutt måtte trekke seg fra vervet som president i NHO. Også det delvis statseide Yara måtte krype til korset etter å ha importert fosfor fra en gruve i Vest-Sahara.

Administrerende direktør Rune Eng i Spectrum asa innser nå at det var feil å ta oppdraget med å analysere dataene fra det politisk omstridte området, og at det vil takke nei til fremtidige oppdrag.

- Vi er enig med Støttekomiteen, og har sagt at vi ikke ønsker å engasjere oss i Vest-Sahara. Jeg har ikke noe problem med å si nå i ettertid at det kanskje var en dårlig id å ta dette oppdraget, sier Eng.

"En fillesak"
Spectrum ble tildelt kontrakten i april 2009. Selskapet skulle ifølge Longreach behandle seismikkdata fra det såkalte Tarfaya-feltet, og få 200.000 kroner for jobben. Feltet strekker seg langt inn i området som er kontrollert av opprørsbevegelsen Polisario.

Eng betrakter det hele som en "fillesak", og tror ikke Spectrum har vært klar over at dataene som kom til London-kontoret var fra Vest-Sahara.

- Vi får beskjed om at det er så og så mye data som skal reprosesseres, og at det er landdata. Det kan være Myanmar, Cuba eller Vest-Sahara. Dette er snakk om andre gangs databehandling. Det vi ser, er noen taper som kommer inn på kontoret. Så vi vet ikke nødvendigvis hvor dataene kommer fra, sier Eng.

Han sier at selskapet nå vil gjøre en vurdering fra prosjekt til prosjekt, og at det fortsatt vil være aktuelt å ta oppdrag i Marokko.

- Etter det jeg forstår har San Leon et ganske stort engasjement, både i Vest-Sahara og Marokko. Det har blokker i noen områder som er omtvistet, og noen som ikke er omtvistet. Da må vi rett og slett be om et kart, og spørre hvor dataene er fra.Største eiere i Spectrum asa 1 FERNCLIFF DAI 1 AS (Øystein Stray Spetalen) 15.81 % 2 GROSS MANAGEMENT AS (Øystein Stray Spetalen 50 prosent og Glen Ole Rødland 50 prosent) 15.45 % 3 SPENCER TRADING INC. (Arne Blystad) 15.08 %    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -