Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
"En svak styrke"
minurso_hq_aaiun_510.jpg

I dag er det 20 år siden våpenhvilen mellom Marokko og opprørsbevegelsen Polisario, ble proklamert av FNs generalsekretær. Noen dager tidligere hadde FN-styrken MINURSO ankommet det okkuperte Vest-Sahara. Innlegg, Per Kristian Nielsen, NyeMeninger.
Publisert: 14.09 - 2011 21:20Printerversjon    
Av Per Kristian Nielsen
Nye Meninger
6. september 2011

1. september 1991 ankom de første FN-soldatene Vest-Sahara. Marokko hadde siden 1975, okkupert brorparten av dette landet. Polisario, saharawienes opprørsbevegelse, kontrollerte resten. Slik er det fremdeles. MINURSO ble opprettet for å gjennomføre en folkeavstemning vedrørende saharawienes uavhengighet eller ei. I tillegg skulle FN-styrken overvåke våpenhvilen mellom Marokko og Polisario. Denne ble proklamert den 6. september 1991 av FNs generalsekretær Javier Perez de Cuellar.

I løpet av disse 20 årene, har våpenhvilen – i det store og hele – blitt overholdt av begge parter. Nå er det snarere de mer spredte og spontane overgrepene og voldshandlingene som er problemet. MINURSO er i dag den eneste FN-styrken i verden, som ikke har et menneskerettighetsmandat. Det betyr for eksempel at marokkansk politi kan banke opp fredlige demonstranter i Laayoune (hovedstaden i okkupert Vest-Sahara), med MINURSO som passiv tilskuer.

Frankrike, Marokkos nære allierte, forhindrer en utvidelse av MINURSOs mandat gjennom sin vetomakt i Sikkerhetsrådet. Hvert år publiserer uavhengige journalister og organisasjoner (som for eksempel Human Rights Watch og Amnesty International) artikler og rapporter om menneskerettighetsbrudd i okkupert Vest-Sahara. Dette er også MINURSO et vitne til, men FN-styrken har ikke myndighet til å rapportere om slike overgrep til hovedkontoret i New York.

8. november 2010 stormet marokkanske soldater en saharawisk protestleir utenfor Laayoune. Leiren var et ledd i saharawienes kamp for bedre økonomiske og sosiale forhold. De to partene i konflikten rapporterte om tapte menneskeliv, dog med vidt forskjellige tall. Og enda en gang var MINURSO spilt over sidelinjen. Styrken grep verken inn eller rapporterte om åpenbare menneskerettighetsbrudd – disse kan imidlertid bevitnes på Internett (youtube.com).

Det er ikke vanskelig å forstå at saharawier kaller FN for United Nothing. MINURSO er i dag like svak som den var i sine første leveår. Norske myndigheter, med UD i spissen, må jobbe for at også denne FN-styrken får et menneskerettighetsmandat.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -