Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Industri Energi: -Naturressursene skal tilhøre folket
industri_energi_polisario_timor_510.jpg

Før helgen hadde høytstående representanter fra frigjøringsbevegelsen i Vest-Sahara et felles møte med LO- leder på Øst-Timor, Rigoberto Monteiro og forbundsleder Leif Sande hos Industri Energi.
Publisert: 20.06 - 2011 10:43Printerversjon    
Øverst til venstre: Roar Holtet (Øst-Timorkomiteen), Epsen Løken (Industri Energi), Leif Sande (Industri Energi), Rigoberto Monteiro (LO-leder Øst-Timor, Amalie Tofte (Industri Energi). Nederst til venstre: Erik Hagen (Støttekomiteen for Vest-Sahara), Menna Lehbib Saleh (Polisario), Salek Baba (Polisario) med tolk. Foto: Arild Theimann

Industri Energi
20.juni 2011.

Industri Energi i har i lang tid støttet Polisario, frigjøringsbevegelsen på Vest-Sahara sin ikke-vold kamp mot okkupasjonsmakten Marokko.

Polisario, har siden fredsavtalen i 1991 kjempet fredelig for saharawienes rettigheter. I 1976 opprettet Polisario den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk. Republikken omfatter rundt 1/3 av Vest-Sahara-terrioriet og har blitt anerkjent av rundt 80 stater i verden og er fullverdig medlem av den Afrikanske Union.

-Forbundet har siden 2007 en resolusjon om Vest-Sahara og vi oppfordrer norske styresmakter om å støtte Vest-Sahara og ber om at norske næringsinteresser ikke skal involvere seg i Vest-Sahara så lenge det er okkupert, sa forbundsleder Leif Sande da han ønsket Polisario-representant i Norge, Menna Lehbib Saleh og samarbeidsminister Salek Baba velkommen. Et gledelig sammentreff var det også at Rigoberto Monteiro, fra landsorganisasjonen KSTL på Øst-Timor var her.

Mye til felles
Øst-Timor, som selv har kjempet en hard frigjøringskamp, støtter Vest-Sahara sin kamp for selvstendighet. Begge har mye til felles. Begge land var under iberisk kolonistyre frem til 1975, Vest-Sahara var spansk og Øst-Timor var portugisisk. Nesten samtidig gjorde deres naboland territorielle krav på sin mindre nabostat, Marokko invaderte Vest-Sahara og 30 dager etter rykket Indonesia inn i Øst-Timor, og landene ble ved militær makt forhindret fra å utøve sin legitime rett til sel
vbestemmelse. Både Øst-Timor og Vest-Sahara er trolig i besittelse av store ubrukte oljeressurser utenfor kysten.

- Utfordringene til Øst-Timor har vært å få tilgang på inntektene fra oljeindustrien, de ble tidligere delt ulovlig mellom Indonesia og Australia. Nå jobber vi for å få tilgang til arbeidsplasser og ilandføring av oljen til Øst-Timor, sier Monteiro, som også får støtte av Øst-Timorkomiteen i forbundet.

Også utenfor kysten av Vest-Sahara er det antatt å ligge store mengder oljeressurser, men ingen av de fremtidige oljeinntektene er planlagt å tilfalle folket saharawiene, kun å bidra til å finansiere Marokkos okkupasjon.

Skal tilhøre folket
- Naturressursene skal tilhøre folket og komme dem til gode, sa Sande i møte. Dette jobber forbundet for både i Norge og internasjonalt. Det er veldig viktig å være oppdatert i forhold til situasjonen i Vest-Sahara, og vi støtter dere i deres ikke voldelige frigjøringskamp, blant annet via det fantastiske arbeidet Støttekomiteen for Vest-Sahara gjør her i Norge.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -