Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Pressemelding: - UD må rydde opp i dobbeltkommunikasjonen
fivh-rapport.jpg

Fremtiden i våre hender (FIVH) la i dag frem rapporten «Feilslått frarådning og glemte ord», som dokumenterer hvordan Utenriksdepartementet har dobbeltkommunisert om både hvem som er "folket" i Vest-Sahara og om begrepet "okkupasjon".
Publisert: 17.06 - 2011 11:57Printerversjon    
Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975, og dette har også vært Norges klare holdning. I alle fall frem til 2007, da UD sluttet å bruke begrepene «okkupert» og «annektert». Rapporten fra FIVH dokumenterer hvordan UD siden den tid kun har henvist til «situasjonen» i Vest-Sahara.

- Det er merkelig at UD i flere år ikke har brukt folkerettslige begreper som «okkupert» og «anneksjon», men kun «situasjon». Vi har tatt kontakt med dem om dette flere ganger og aldri fått konkrete svar for hvorfor, sier Runar Myrnes Balto, i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Begrepsrotet kulminerte i en debatt i Stortinget i 2010 der Gahr Støre fikk kritikk fra opposisjonen for å ikke bruke begrepene «okkupasjon» og «anneksjon». Han mente det ville være uklokt å endre begrepsbruk, under fredsforhandlingene. Han ble presset til at UD skulle gå en ny runde internt om begrepsbruken. I ettertid slår Gahr Støre fast i et brev til Stortinget at de ikke vil endre begrepsbruken.

Likevel sier statssekretær Espen Barth Eide i Aftenposten i dag at dette er en oppkonstruert problemstilling og at de aldri har sluttet å kalle Vest-Sahara «annektert». Dette er første gang siden 2007 at UD bruker dette ordet om Vest-Sahara.

-  Det er spesielt at Barth Eide kaller dette en «oppkonstruert problemstilling» når utenriksministeren til og med har forsvart begrepsbruken mot kritikk fra Stortinget, sier Myrnes Balto.  

Folk vs lokalbefolkning
En annen forvirring UD har bidratt med er at de har oversatt «people» fra FNs uttalelse til vekselvis «folk» og «lokalbefolkning» i sin næringslivsfrarådning. «Folk» henspeiler på «det saharawiske folk», som er den folkerettslige parten i dette. Mens «lokalbefolkning» også kan være de marokkanske settlerne i okkuperte Vest-Sahara. Dette er det lett for næringslivet å misforstå.

- For at selskaper faktisk skal kunne utvise samfunnsansvar må UD være presis i begrepsbruken. Frarådningen om næringslivsvirksomhet i Vest-Sahara fremstår tvetydig og selskapene kan tolke det som at å bidra til sysselsetting hos settlerbefolkningen er positivt, sier Myrnes Balto.

I Aftenposten i dag bekrefter Barth Eide at det er selvfølgelig saharawiene som menes med folket i Vest-Sahara.

- Vi synes det er svært positivt at statssekretær Espen Barth Eide i dag avklarer at det er saharawiene som et «folket» i Vest-Sahara. Vi i Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer imidlertid at dette også blir rettet opp på UDs nettsider og at de er tydelig i begrepsbruken fremover, avslutter Myrnes Balto.

Pressekontakt:

Runar Myrnes Balto
Støttekomiteen for Vest-Sahara
Tlf: 97 77 37 78


Støttekomiteen for Vest-Sahara er en medlemsbasert solidaritetsorganisasjon som siden 1993 har arbeidet for det saharawiske folks rett til selvbestemmelse. Les mer om Vest-Sahara-konflikten på www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -