Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Støttekomiteen dropper DnB NOR
conveyor_belt_510.jpg

Banken ønsker ikke fortelle om sin dialog med selskaper som plyndrer Vest-Sahara. Støttekomiteen har avsluttet sitt kundeforhold til DnB NOR.
Publisert: 08.06 - 2011 22:58Printerversjon    
Foto: Samlebåndet som frakter fosfat fra Vest-Saharas gruver sørger for milliardinntketer for den marokkanske regjeringen.

"Vi vil appellere til DnB NOR om å være åpne om den dialog banken har overfor selskaper man velger å investere i. Så lenge DnBNOR unnlater å utvise åpenhet rundt sin rolle som deleier i uetiske selskaper, vil vi finne det vanskelig å plassere våre penger i banken", skrev Støttekomiteen i dag til DnBNOR.

Oppdatering, 2016: DNB svartelister Vest-Sahara-selskaper
tn_total_520.jpg
To selskaper som har lisenser for oljeleting i okkuperte Vest-Sahara er kastet ut av DNBs porteføljer.
Les mer
Helt siden Støttekomiteen ble opprettet i 1993, har organisasjonen benyttet Postbanken/DnB NOR. Dette forholdet har i dag blitt sagt opp.

Bakgrunnen for opphøret er at DnB NOR investerer i to konserner som er storkunder av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara, og at banken samtidig ikke kan svare på følgende to spørsmål:

 • Har DnB NOR vurdert å ekskludere Vest-Sahara-fosfatimportørene som er blitt omtalt i norske medier fra sine porteføljer?
 • Har DnB NOR vært i kontakt med de to konsernene Wesfarmers og PCS angående Vest-Saharahandelen? Hvis ja, hva har selskapene svart?

  De to spørsmålene ble stilt til konsernets direktør for samfunnskontakt i et brev 22. september i fjor.

  I sitt svar til Støttekomiteen 28. september 2010 svarte banken følgende:

  "Som en del av sin eierskapsutøvelse oppretter DnB NOR dialog med selskaper som mistenkes for å opptre i strid med konsernets retningslinjer. For å opprettholde et best mulig diskusjonsklima offentliggjør vi ikke hvilke selskaper vi er i kontakt med.
  Vi kan imidlertid si at vi er kjent med problemstillingene knyttet til import av fosfat fra Vest-Sahara. Ikke minst er det vanskelig å åvise hvorvidt saharawiene høster noen fordelen av handelen med naturressurser fra dette området, slik folkeretten forutsetter. Vi er også godt kjent med hvilke selskaper som i hovedsak assosieres med import av fosfat fra Vest-Sahara.
  DnB NOR vil fortsette å følge situasjonen i Vest-Sahara og diskusjonen om import av fosfat nøye."

  I en ny mail til DnB NOR 11. oktober 2010 understreker Støttekomiteen at spørsmålene ikke var besvart, og at organisasjonen forventet et svar innen utgivelsen av DnB NORs halvårsrapport for 2011. Banken svarte at de ikke kunne si mer om dialogen med de involverte selskapene.

  27. mai 2011 minnet Støttekomiteen på at spørsmålene ennå ikke var besvart.

  "Viser til våre tidligere svar i denne saken. Vi har dessverre ikke anledning å gi mer informasjon om vår dialog med aktuelle selskaper, og kan derfor ikke være mer konkrete enn i vårt svar av 12. oktober" svarte DnB NOR til Støttekomiteen 1. juni 2011.

  Støttekomiteen for Vest-Sahara mener finansselskaper må være åpne om samfunnsansvarsdialogen de har med selskaper de investerer i.

  "Dersom DnB NOR vedtar en policy for samfunnsansvar som gjør det mulig å få innsyn i bankens aktive eierskapsutøvelse overfor selskaper som bryter med grunnleggende etikk, vil Støttekomiteen vurdere å på ny bli kunde av banken", skrev Støttekomiteen i en mail til DnB NOR i dag.

  Det australske selskapet Wesfarmers og det amerikansk-kanadiske selskapet PotashCorp bygger sin virksomhet på å støtte opp under okkupasjonen av Vest-Sahara - en brutal okkupasjon som Støttekomiteen har som mål å få avsluttet. PotashCorp forsvarer også den marokkanske okkupasjonen.

  Støttekomiteen anmoder våre medlemmer om å ta opp spørsmålet om DnB NORs investeringer i de to selskapene med banken.


 •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -