Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
FN vender det døve øret til vold i Vest-Sahara
fn-car-510.jpg

Forhandlingene for fornyelsen av mandatet til MINURSO – FN-styrken i Vest-Sahara – er i gang. Flere land ønsker å inkludere overvåking av menneskerettighetene som en del av mandatet, men Frankrike har motsatt seg det i flere år. Sikkerhetsrådet vil vedta nytt mandat 27. eller 28. april.
Publisert: 24.04 - 2011 14:15Printerversjon    
MINURSO-styrken ble opprettet i 1991 for å gjennomføre folkeavstemmingen som var en del av våpenhvileavtalen mellom Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR). Marokko har i 20 år trenert folkeavstemmingen og den er fortsatt ikke gjennomført. MINURSO-mandatet har derfor blitt fornyet med ett år hvert år siden 1991.

SADR har i likhet med en rekke land lenge krevd at MINURSO skal få overvåking av menneskerettighetsbrudd som en del av sitt mandat. Frankrike, som er Marokkos nærmeste allierte, bruker hvert år sin vetomakt for å hindre det. Det har ført til at MINURSO er verdens eneste FN-styrke uten menneskerettighetsmandat.

Okkuperte Vest-Sahara er en av verdens mest lukkede områder. Verken journalister eller menneskerettighetsorganisasjoner er velkommen. Til tross for kontinuerlige grove menneskerettighetsbrudd, er det svært vanskelig å få ut uavhengig bekreftet informasjon.

I november 2010 var de største sammenstøtene mellom demonstranter og marokkanske sikkerhetsstyrker siden våpenhvilen ble inngått. Sammenstøtene var et resultat av at marokkanske sikkerhetsstyrker gikk inn i en saharawisk protestleir med overdreven voldsbruk. Rundt 20 000 mennesker, ca 20 % av den saharawiske befolkningen i okkuperte Vest-Sahara, var i protestleiren. Flere saharawier ble drept da sikkerhetsstyrkene gikk inn, som videre førte til store gatekamper.

I de påfølgende gatekampene i flere byer ble både saharawier og marokkanere drept. Dette ble lite omtalt i internasjonale medier, fordi både journalister og menneskerettighetsorganisasjoner ble kastet ut av landet. Human Rights Watch’s kontakt ble overfalt og banket opp. I flere uker etter sammenstøtene gjennomførte marokkanske sikkerhetsstyrker represalier gjennom å arrestere ungdom, rasere saharawisk eiendom og sette fyr på saharawisk eide biler.

protestleir_2010.bmp
Marrokanske sikkerhetsstyrker stormet protestleiren 8. november 2010.

FN-styrkene i Vest-Sahara har vært vitne til alt dette. Men i og med at MINURSO ikke har et menneskerettighetsmandat, har de ikke lov til å rapportere til omverdenen eller FNs generalsekretær om vold og overgrep som skjer foran nesen deres. Marokko slipper unna med grove systematiske overgrep, vold og tortur, i og med at FN-styrken i landet ikke har lov til å rapportere om det.

MINURSO er den eneste representanten for det internasjonale samfunnet i okkuperte Vest-Sahara. Saharawiene blir ekstra frustrert når FN, den høye beskytter av internasjonal lov og menneskerettigheter, står og ser på at saharawiske ungdommer blir overfalt og banket opp av marokkanske sikkerhetsstyrker, uten å gripe inn. Til og med uten å rapportere om det. Dette undergraver FNs posisjon som fredsskaper og fører til økt frustrasjon og fare for nye sammenstøt i Vest-Sahara.

Sikkerhetsrådet skal avgjøre om MINURSO endelig skal få menneskerettighetsmandat og Frankrike vil igjen prøve å stoppe det. Være med og vis din støtte til beskyttelse av menneskerettighetene i Vest-Sahara gjennom denne Facebook-siden!    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -