AUF i Hordaland krever økt norsk innsats i Vest-Sahara
Les uttalelse vedtatt av AUF Hordalands årsmøte 19. februar 2011.
Publisert 08. mars 2011


Teksten nedenfor ble vedtatt av årsmøtet til AUF Hordaland.

Forverring i Vest-Sahara krever nye tiltak

Vest-Sahara er Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Området har vært okkupert av Marokko siden Spania forlot landområdet i 1976. Mens halvparten av saharawiene bor i flyktningleire i Algerie, lever resten av befolkningen under et undertrykkende regime i de okkuperte områdene.

Situasjonen i Vest-Sahara har forverret seg betraktelig de siste månedene. Den 8. november ble flere sivile mennesker drept da en protestleir utenfor hovedstaden El Aiun ble jevnet med jorden. De hadde samlet seg for å demonstrere mot de stadig vanskeligere sosiale forholdene i de okkuperte områdene. Saharawiene diskrimineres på arbeidsmarkedet, forfølges og utsettes for vilkårlig fengsling og tortur av politi og okkupasjonsmyndigheter.

Samtidig presser spansk fiskeriindustri for å reforhandle fiskeriavtalen mellom EU og Marokko. I den nåværende avtalen har Vest-Sahara vært inkludert som en del av Marokko. Dette gir mer enn 100 europeiske fartøyer adgang til å drive fiske i Vest-Saharas farvann, noe som undergraver saharawienes selvbestemmelsesrett og suverenitet over egne naturressurser.

FN slo i 2002 fast at slik utnytting av områdets naturressurser er folkerettsstridig. Til tross for dette fortsetter Europakommisjonen å feiltolke FNs uttalelse, og bidrar med fiskeriavtalen til å opprettholde okkupasjonen. Utenriksminister Gahr Støre har uttalt at Regjeringen arbeider internasjonalt for å gjøre norsk frarådningspolitikk mot Vest-Sahara-næringsliv kjent.

Mange av hendelsene i Vest-Sahara finner ikke veien til internasjonale medier. Journalister nektes adgang til området og saharawienes menneskerettighetsvern er fraværende. FN står maktesløse mens den saharawiske befolkningen utsettes for regelmessige menneskerettighetsbrudd. Frankrike, som et permanent medlem av FNs Sikkerhetsråd, nekter å godta at FN-styrken i området (MINURSO) får overvåke og rapportere på menneskerettighetsbrudd. MINURSO er den eneste styrken i verden uten et slikt mandat, og den norske regjeringen har uttalt at den ønsker en utvidelse av mandatet.

AUF i Hordaland ønsker at:
- Norge anerkjenner den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk (SADR)

- Norge trapper opp innsatsen for å forsvare saharawienes rett til selvbestemmelse

- Norge tar opp rivingen av protestleiren og den påfølgende voldsbruken med marokkanske myndigheter, samtidig som det gis adgang til en FN-ledet granskning av hendelsen

- Norge kjemper aktivt for å påvirke EU-landene til å ekskludere Vest-Sahara i en eventuell reforhandlet fiskeriavtale med Marokko

- Norge legger press på medlemmene av FNs Sikkerhetsråd, særlig Frankrike, for å gi
MINURSO mandat til å overvåke menneskerettighetsbrudd i de okkuperte områdene

- Det gjennomføres en offisiell nordisk delegasjon til de okkuperte områdene

- Norge trekker ut sine investeringer i selskaper som profiterer på folkerettsstridig
næringsvirksomhet i de okkuperte områdene
Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023