Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norsk student utvises fra okkuperte Vest-Sahara
utvist_jakobsberg_510.jpg

Norske Lina Røssevold (i midten) fikk i natt ordre fra marokkansk politi om å forlate okkuperte Vest-Sahara.

Les også: Røssevold nå på vei ut av Vest-Sahara
Publisert: 30.01 - 2011 11:35Printerversjon    
Pressemelding
30. januar 2011

Norsk student utvises fra okkuperte Vest-Sahara

Norske Lina Røssevold (19) fikk i natt ordre fra marokkansk politi om å forlate okkuperte Vest-Sahara.

Hun oppholder seg nå på et hotell i Vest-Saharas hovedstad El Aaiun, og har fått ordre om å ta en buss til Agadir i Marokko senere i dag.

Røssevold møtte i går kveld saharawiske menneskerettighetsaktivister i de okkuperte områdene. Hun reiste inn i Vest-Sahara fredag, som elev ved den svenske folkehøyskolen Jakobsberg. Røssevold er del av en delegasjon som skolen sendte til området for å intervjue saharawier om menneskerettighetsovergrep og for å lære hva saharawiene mener om EUs folkerettsstridige fiske i området. Røssevolds gruppe rakk å møte 60-70 saharawier inntil politiet fikk nok.

Rundt midnatt møtte fem sivilkledde politimenn på hotellet deres i El Aaiun, og forklarte dem at de ikke er velkommen i området.

”De forklarte at vi som utlendinger ikke får snakke med lokalbefolkningen. Jo mer vi spurte om hvorfor det ikke er tillatt, desto sintere ble politiet”, forklarer Røssevold.

Hun forklarer at marokkansk sivilkledd politi fulgte etter dem hele veien fra de forlot Marokko.

”De satt ved siden av oss på bussen på vei inn i Vest-Sahara, og de har bodd i naborommet på hotellet siden vi sjekket inn. Politiet har fulgt etter oss hver eneste time i løpet av oppholdet vårt i landet”, sier Røssevold.

At utenlandske besøkende ikke kan snakke med saharawier ble også forklart til to norske NTNU-studenter som ble utvist fra Vest-Sahara tidligere i år. Flere titalls grupper av parlamentarikere, journalister, studenter og turister er kastet ut av Vest-Sahara og Marokko de siste månedene. Marokko har ulovlig okkupert Vest-Sahara siden 1975.

I Røssevolds reisefølge er også en svensk lærer, samt en svensk og en finsk medelev. Gruppen studerer journalistikk, internasjonale relasjoner, flyktningpolitikk og menneskerettigheter ved Jakobsberg, i nærheten av Stockholm.

Kommentarer kan også fåes fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, ved nestleder Sigrun Espe, tlf 99044666. Røssevold kan treffes på mobiltelefon via Støttekomiteen.

Foto
Foto av gruppen og ytterligere oppdateringer vil legges ut på www.vest-sahara.no fortløpende. Bildet ovenfor er foresløpig kun i lavtoppløselig versjon. For større utsnitt av bildet, klikk på fotografiet.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -