Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Støtt saharawiene, uttaler Fellesorganisasjonen
"Dessverre vies den fredelige frigjøringskampen ingen oppmerksomhet av myndigheter og medier internasjonalt. Mangelen på solidaritet med et fredelig kjempende folk, er et svært uheldig signal om at de undertrykte må finne andre måter å kjempe på enn med fredelige protester", uttalte FO-kongressen, november 2010.
Publisert: 13.01 - 2011 14:27Printerversjon    
Uttalelsen nedenfor ble vedtatt av kongressen til Fellesorganisasjonen (FO), 24.-28. november 2010.

Se uttalelsen på FOs hjemmesider.

Støtte til befolkningen i Vest-Sahara
Fellesorganisasjonen støtter den saharawiske befolkningens rett til selvstendig styre over eget land.

For 35 år siden ble Vest-Sahara okkupert av Marokko. Saharawiske bosetninger ble bombet med napalm. I dag bor fremdeles flertallet av saharawiene i flyktningleirer i ørkenen i Algerie og venter på å få reise hjem til et fritt Vest-Sahara.
Den humanitære situasjonen i de okkuperte områdene er svært akutt. I oktober 2010 dannet et titalls tusen saharawier en stille protestleir mot arbeidsløsheten, diskrimineringen, og mot plyndringen av landets naturressurser. De blir møtt med voldelige reaksjoner fra marokkansk politi.

Det er to tiår siden saharawiene la ned den væpnede motstanden for å forsøke fredsdiplomati i stedet. De har den Internasjonale Domstolen i Haag i ryggen. De er støttet av over 100 FN-resolusjoner. De mektige statene i verden vil heller støtte den marokkanske regjeringen enn saharawienes legitime rettigheter.

Mer enn 500 saharawier har forsvunnet i fengsler i løpet av okkupasjonen. Sju ledende saharawiske menneskerettighetsaktivister har nå sittet i arrest i 13 måneder uten dom. Ytringsfriheten og bevegelsesfriheten begrenses. Marokko nekter å samarbeide med FN for å arrangere en folkeavstemning for saharawiene.

Dessverre vies den fredelige frigjøringskampen ingen oppmerksomhet av myndigheter og medier internasjonalt. Mangelen på solidaritet med et fredelig kjempende folk, er et svært uheldig signal om at de undertrykte må finne andre måter å kjempe på enn med fredelige protester. Solidaritet med en fredelig kjempende frigjøringsbevegelse kan nettopp være nøkkelen for å unngå at saharawiene gjenopptar sine våpen i sin rettmessige frigjøringskamp.
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -