Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Nordmenn kastet ut fra Vest-Sahara
To nordmenn ble pågrepet og kastet ut av Vest-Sahara i dag. De to ble pågrepet kort tid etter å ha møtt moren til en ledende saharawisk samvittighetsfange. "De ville ha tak i fotografiene våres", sier en av de to til Støttekomiteen i natt.
Publisert: 11.01 - 2011 02:04Printerversjon    
De to hadde vært halvannen uke i Marokko og okkuper Vest-Sahara som turister. Da de var på vei tilbake fra Dakhla til Marrakech, stoppet de i El Aaiun i okkuperte Vest-Sahara, for å møte familien til Brahim Dahane, leder av den saharawiske menneskerettighetsgruppen ASVDH.

Dahane har vært fengslet i 15 måneder for å ha besøkt de saharawiske flyktningleirene i Algerie, men er ennå ikke dømt. I morgen, 11. januar, innleder Dahane en sultestreiik i protest mot den urettferdige rettsprosessen de hittil har møtt i det marokkanske rettssystemet. Gruppen på sju aktivister skal for en marokkansk domstol i neste uke.

De to nordmennene stoppet over i El Aaiun for å høre hvordan moren og søsteren av Dahane erfarer den lange fengslingen. Dahane ble i fjor tildelt den svenske regjeringens menneskerettighetspris Angerprisen, for sitt arbeid.

De to ble pågrepet kort tid etter at de forlot Dahanes hjem sent mandag kveld. En av de to ble pågrepet fra taxiens, mens en annen ble pågrepet en halv times tid senere på gaten.

"De gjorde en grundig kroppsvisitering av oss begge, og forhørte oss. Politiet hadde sett blitzene fra kameraet på rommet hvor vi hadde møtt Dahanes mor, og de var veldig interessert i å få tak i bildene vi hadde tatt", sier Trygve Utstumoen, en av de utviste nordmennene.

Midnatt, natt til tirsdag 11. januar, sitter de i en buss, med politieskorte, på vei til Marrakech.

Fotoene som dokumenterer møtet mellom de norske studentene og Dahanes mor vil bli publisert på www.vest-sahara.no i natt.

Flere titalls grupper av observatører, internasjonale parlamentarikere og journalister har blitt utvist fra Vest-Sahara de siste ukene. Senest i går, ble en gruppe spanske observatører kastet ut etter å ha etterforsket EUs folkerettsstridige fiske i de okkuperte områdene.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -