Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
GC Rieber avviser videre involvering i Vest-Sahara
GC Rieber avviser overfor Støttekomiteen at de fortsatt er involvert i Vest-Sahara. Selskapet sier at deres fabrikk Maromega i Sør-Marokko har stanset innkjøpene av råvarer fra okkuperte området.

Les også: GC Rieber må avklare selskapets aktiviteter i okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 27.12 - 2010 11:42Printerversjon    
Brevet fra GC Rieber kom som et svar på spørsmål Støttekomiteen sendte selskapet 21. april, 10. august og 16. desember. Bakgrunnen for Støttekomiteens henvendelser til GC Rieber, var at selskapet hadde fortalt NRK i april at de ville bistå deres tidligere partnere i Vest-Sahara i det GC Rieber selv skulle stanse sine Norges-innkjøp derfra.

Dette er spørsmålene Støttekomiteen har stilt Rieber siden april:
1) Rieber Oils er fremdeles deleier i fiskeoljeanlegget MarOmega i Tan Tan i Sør-Marokko. Produksjonen er bygget på foredling av matfisk som transporteres fra okkuperte Vest-Sahara. Vil Rieber fortsette denne produksjonen basert på disse råstoffene fra de okkuperte områdene?
2) Hva innebærer den ”smidige overgangen” dere vil legge til rette for overfor produsentene i de okkuperte områdene?
3) Hvilke produsenter er det snakk om, og hvem er eierne i selskapene (vennligst spesifiser med navn)?

Les Støttekomiteens tre brev til GC Rieber her:
21. april 2010
10. august 2010
15. desember 2010

Administrerende direktør i GC Rieber, Jan Roger Bjerkestrand, svarte følgende på våre spørsmål i et brev 22. desember i år.

GC Rieber har avsluttet handelen med fiskeolje som har sin opprinnelse i Vest-Sahara. Årsaken til dette er at det ikke lenger var forretningsmessig grunnlag i å opprettholde handelen i og med at vår største kunde på fiskeolje fra dette området sa opp kontrakten.
Det medfører ikke riktighet at vi fortsatt selger fiskeolje fra Vest-Sahara til noen kunder i noe land.
Vår import fra dette området kommer fra Marokko, og er olje produsert av fisk som er tatt i land av lokale fiskere i byen Tantan som ligger i Marokko. Her er vi også medeiere i et raffineri. Tidligere handlet vi også fra fabrikker i Laayoune i Vest-Sahara. Det gjør vi ikke lenger.
Vi ber med dette om at Støttekomiteen for Vest-Sahara forholder seg til de faktiske forholdene og ikke fortsetter å spre informasjon som ikke er korrekt knyttet til vår import fra Nord-Afrika.


Det er fortsatt ikke kjent hvilke fabrikker i Vest-Sahara GC Rieber benyttet i løpet av sin årelange import fra landet, eller hvordan GC Rieber bistår/bisto disse fabrikkene i sin fortsatte eksport, slik de uttalte til NRK 14. april 2010 at de ville gjøre. Importen til Norge ble avsluttet i andre kvartal i år.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -