Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Sjøvik kan bli presset ut av Vest-Sahara
Endringer i rammevilkårene for utenlandske fartøy som fisker utenfor Marokko og Vest-Sahara kan stoppe Odd Kjell Sjøviks omdiskuterte fiskeriprosjekt i Vest-Sahara. FiskeribladetFiskaren, 26. april 2010.
Publisert: 22.12 - 2010 20:28Printerversjon    
Sjøvik kan bli presset ut av Vest-Sahara

Endringer i rammevilkårene for utenlandske fartøy som fisker utenfor Marokko og Vest-Sahara kan stoppe Odd Kjell Sjøviks omdiskuterte fiskeriprosjekt i Vest-Sahara.

Ola Sletten og Øystein Hage
FiskeribladetFiskaren 26. april 2010
Rabat, Marokko/Bergen
Se saken her - og forsiden.

Sjøvik AS er det eneste norske fiskeriselskap som fangster utenfor Vest-Sahara i Marokko. Men nå kan det bli stopp. Årsaken er strengere krav om levering av råstoff til landbaserte anlegg.

Drastiske følger
En ny fiskerireform i Marokko kan på sikt føre til at Sjøvik trekker seg ut av Vest-Sahara da den nye omstruktureringen innen sektoren kan få drastiske følger for virksomheten som har base i kystbyen Dakhla helt i sør. Det er ennå uvisst om fabrikkskipet F/V ”Midøy Viking” får fortsette med ombordfrysing.
Marokko er i ferd med å få på plass en ny fiskerireform kalt ”Plan Halieutis”, som tar sikte på å øke landets eksport fra 729 millioner euro i 2007 til 1,9 milliarder i 2020. Og det er i sammenheng med dette programmet at blant annet nye lisenser for utenlandske trålere og ringnotbåter vurderes på nytt.
Afrikas største fiskeriprodusent økte det totale volumet med 13 prosent i 200089 til 1,067 millioner tonn mot 943 000 tonn i 2008. I år er TAC for pelagisk satt til hele 1,8 millioner tonn. I den omtalte C-sonen som er underbeskattet, er uttaket satt til en million tonn. Ressursene er i aller høyeste grad bærekraftige. Det er i første rekke sardiner og sardinella som leveres til et hopetall av fryserier like ved havneområdet i byen. Makrell og hestmakrell er også viktige arter i høysesongene.

FAKTA: SJØVIK
 • Sjøvik-gruppen, med Sjøvik AS i spissen, er et selskap med basis i eierskap av fiskebåter, fiske, foredling, salg og markedsføring av fiskeprodukter.
 • Sjøvik As består av selskapene Sjøvik Afrika, Sjøvik mekaniske Verksted, Sjøvik Seafood, Sjøvik-trål og Kristiansund Fiskeindustri AS. Selskapet opereres med base i Midsund i Møre og Romsdal. Selskapet har også fabrikktråleren Karelia II som går under russisk flagg.
 • Det var ringnotbåten Høststjerna som med norsk konsesjon som var den økonomiske eneren i virksomheten, inntil den ble solgt med kvite t til en anslått verdi på rundt 260 millioner kroner.
 • Sjøvik var siden 1979 kjent for foredlingsbedriften Seabay Limited i Grimsby i Storbritannia, hvor de etablerte seg i den tradisjonelle engelske fiskeribyen Grimsby. Merkenavnet Seabay var kjent i Europa som spesialist innen forskjellige frossenfisk produkt, men portene i bedriften ble lukket den 20. januar 2008 grunnet store tap.
 • Det siste tilskuddet er altså Marokko hvor fabrikktråleren ”Midøy Dakhla” opererer. Midøy Dakhla” som ble bygd i 1979, ble solgt til Sjovik Morocco S.A som sitter på lisensen. Caiano Fisk AS er inne i Sjovik Morocco S.A via et annet selskap.
 • Da båten kom ned til Dakhla, vakte det oppsikt over den store innfrysningskapasiteten på båten og flere samlet seg på kaia for å protestere mot prosjektet. En negativ beslutning fra fiskerimyndighetene sin side i Marokko kan nå i verste fall få negative konsekvenser for om Sjøvik på sikt trekker seg fra Vest-Sahara. Tilbakevises
  Daniel Sjøvik som fortsatt er i forhandlinger ved fiskeriministeriet i Rabat, avviser på selv om det ennå ikke er klart hva som blir utfallet av disse møtene.
  -Jeg har fått positive signal fra fiskeridirektøren om at vi kan starte opp igjen virksomheten innen kort tid. Midøy Dakhla har hatt og har fortsatt fryselisens. Båten er flagget inn til Marokko som frysebåt for dermed å drive ombordproduksjon. Jeg tilbakeviser påstanden om at vi har hatt en dispensasjon knyttet til ombordfrysingsom noen vil ha det til, sier Sjøvik på telefon fra Casablanca.

  Gjenopptok fisket
  FiskeribladetFiskaren er kjent med at ”Midøy Dakhla” nylig fikk gjenoppta fisket etter seks uker ved kai, men uten at de får fryse en eneste sardin om bord. De tre andre skandinaviske båtene ”Aldo”, ”Zander” og ”Dicada”, som har lisenser i den såkalte C-sonen utenfor Dakhla i Vest-Sahara, måtte også stoppe fisket i mars, men i en atskillig kortere periode enn ”Midøy Dakhla”.
  -Det er ingen dramatikk i dette siden vi hele tiden har levert en stor del av fangsten fersk. Grunnen til at vi nå bare leverer fersk, er at vi er i venter på av en avtale om hvor stor andelen av fangsten som kan fryses, sier Daniel Sjøvik.

  Tekniske problem
  Sjøvik-gruppen sitt engasjement i Vest-Sahara har hittil vist seg å være problematisk. Fabrikkskipet ”Midøy Viking” ankom Dakhla den 18. mars i 2006,og siden har prosjektet vært preget av tekniske problem med ny hovedmotor som ble montert på Solstrand.
  Ikke minst toppet det hele seg i 2008 da den marokkanske partneren Mohammed Bouaicha kom i posisjon til å forhandl en avtale der en annen partner kjøpte seg inn.
  Beløpet som Sjøvik måtte ut med til Bouaicha med base i Casablanca, skal ifølge flere høyt plasserte personer i fiskerinæringen, dreie seg om et tosifret millionbeløp i marokkanske dirham.

  Turbulent
  Sjøvik satt igjen med ”Midøy Viking” etter at båten ble erstattet av ”Høststjerna” i 2005. ”Midøy Viking” ble bygd om på Solstrand med hensikt å tilpasse fartøyet til varmere farvann og i større grad tråling. Og det var i denne sammenheng at hovedmotoren ble byttet ut.
  -Beslutningen om å begynne fisket i Marokko var basert på en årelang analyse av en uutnyttet fiskeressurs, sier Sjøvik. •     

  Topp
  NO  NO EN ES FR

  Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


  Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
  Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
  Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -