Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Hittil ukjent norsk båt har fisket i okkuperte Vest-Sahara
fiskaren_07.05.10_rekkedal_510.jpg

I mai 2010 avslørte FiskeribladetFiskaren at enda et norsk fartøy har fisket utenfor okkuperte omådene de siste årene. Skipet 'Vardberg' er det andre, etter 'Midøy Dakhla'.
Publisert: 21.12 - 2010 09:13Printerversjon    
FiskeribladetFiskaren
7. mai 2010.
Av Einar Lindbæk
Last ned.

Norsk tråler droppet fiske i Vest-Sahara
Den norskeide tråleren ”Vardberg” trakk seg ut av fiske i Vest-Sahara i november i fjor fordi det var for stor innblanding av små fisk og dermed for dårlige fangstrater.

-Det er rart å oppleve hvordan det blir stilt spørsmålstegn ved at norskeide fartøy driver i dette området, samtidig som den norske stat leverer sine forskningstjenester til Marokko for å forske på fiskerifeltene i Vest-Sahara, sier Sigurd Rekkedal i selskapet Maritime Management i Ålesund som eier og driver ”Vardberg”.

”Dr. Fridtjof Nansen”
Det er forskningsskipet ”Dr. Fridtjof Nansen” som driver fiskeriforskning for Marokko og andre land på afrikakysten. ”Vardberg” fisket bare noen måneder utenfor kysten av Vest-Sahara.

-Vi ble godt mottatt i Marokko. Blant annet hilste den norske ambassadøren i landet oss velkommen dit. Det var redusert lønnsomhet på grunn av for mye små fisk, som gjorde at vi trakk oss ut, sier Rekkedal til FiskeribladetFiskaren.

Mauretania
”Vardberg” har siden 2002 fisket i Mauretania med lisenser fra staten der. Årlig fisker tråleren pelagisk fisk for mellom 60 og 100 millioner kroner. Fisket pågår hele året. Lisensen er nyttet opp mot helårsdrift med ubegrenset fiske. For dette betaler rederiet 200 dollar året for hvert registrert tonn fartøyet har.

All fangst fryses om bord. Fartøyet er forpliktet til å ha mauretansk inspektør og mannskap om bord. Fangstene leves i Mauretania under kontroll av tollinspektører.
-Kontrollen og forutsigbarheten er god. Ut fra det jeg hører om forutsigbarheten for norske fiskere her hjemme, er den ikke dårligere i Mauretania, sier REkkedal.

Dårligere ramme
Rekkedal sier at rammebetingelsene er dårligere i Vest-Sahara etter at marokkanske myndigheter har dratt inn alle tillatelsene til å fryse fangster på havet. Alt må leveres ferskt til landanlegg inntil en ny ordning kommer på plass.
-I Marokko er det en annen avregning for å fiske på lisens for utenlandske fartøy. Her betales det 80 dollar tonnet i kvoteavgift. Av dette går 29,5 dollar til myndighetene. 47,5 dollar til de marokkanske kvoteeierne som gjerne er landanlegg. Resten går til agentutgifter, sier Rekkedal.
Det meste av disse avgiftene slipper Sjøviks ”Midøy Dakhla” å betale fordi det er et selskap med flertalls marokkansk eierskap.

Bra priser
-Vi foretrekker å fiske i Mauretania. Vi er eneste norskeide båt der, og er godt fornøyd med uviklingen og lønnsomhet etter en del vanskeligheter i begynnelsen, sier Rekkedal.
Prisene betegner Rekkedal som bra. Stor hestmakrell betales med fra tusen til 1100 dollar tonnet, noe som tilsvarer fra 5,90 til 6,50 kroner kiloet. Mellomstor hestmakrell 800 dollar tonnet (4,70 kroner kiloet) og den minste hestmakrellen under 17 centimeter, 600 dollar tonnet (3,55 kroner kiloet).
Sardiner og sardinella har en pris på 380 dollar tonnet (2,25 kroner kiloet).    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -