Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
GC Rieber må avklare selskapets aktiviteter i okkuperte Vest-Sahara
sovapec_510.jpg

Mange trodde at GC Riebers involvering i okkuperte Vest-Sahara stanset da importen til Norge tok slutt i våres. Men det er ikke sikkert.
Publisert: 16.12 - 2010 14:33Printerversjon    
GC Rieber må avklare selskapets aktiviteter i okkuperte Vest-Sahara

Pressemelding
Støttekomiteen for Vest-Sahara
15. desember 2010

Mange trodde at GC Riebers involvering i okkuperte Vest-Sahara stanset da importen til Norge tok slutt i våres. Men det er ikke sikkert.

Støttekomiteen for Vest-Sahara har i 8 måneder ventet på svar fra GC Rieber på spørsmål om hvorvidt deres deleide anlegg i Sør-Marokko fortsatt eksporterer fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara til det internasjonale markedet.

”Vi vil påpeke at det ikke nødvendigvis er mindre uetisk å bistå til å eksportere fiskeolje til andre kunder i Europa enn det er å importere selv. Vi vil be Rieber følge frarådningen fra norsk UD, og umiddelbart stanse sitt næringslivsengasjement i Vest-Sahara”, skrev Støttekomiteen for Vest-Sahara til Rieber 21. april i år.

sovapec_250.jpgStøttekomiteen for Vest-Sahara sendte brev til Rieber også i august med spørsmål om deres mulige videre engasjementer i Vest-Sahara. Ingen av brevene er besvart.

GC Rieber er deleier i fiskeoljeraffineriet Maromega i Sør-Marokko (bildet til høyre, klikk for høytoppløselig versjon). Anlegget har i flere år produsert fiskeolje av fisk fra de okkuperte områdene.

Tidligere NHO-president Paul Christian Rieber uttalte til Bergens Tidende i dag at deres import til Norge av Vest-Sahara-fiskeolje har tatt slutt. GC Rieber har godtatt boten på 9,7 millioner for tollfusk på import fra Vest-Sahara, men bekrefter samtidig sitt tydelige politiske standpunkt når de hevder at import fra Vest-Sahara inngår i Norges frihandelsavtale med Marokko.

Fremdeles har selskapet ikke svart på dette enkle spørsmålet om fiskeoljeproduksjonen i Vest-Sahara: Vil Rieber fortsette produksjonen basert på råstoff fra de okkuperte områdene?

"Det alvorlige i saken om fiskeoljen, er ikke om tollregler eller UDs frarådninger mot Vest-Sahara-engasjementer har vært fulgt eller ikke. Denne saken angår rettighetene og hverdagen til det saharawiske folk. Saharawiene fortjener at GC Rieber er åpne om hvorvidt tyveriet av deres fiskeriressurser vedvarer eller ikke", sier Sigrun Espe, nestleder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Les Støttekomiteens ubesvarte brev til GC Rieber her:
21. april 2010
10. august 2010
15. desember 2010
For ytterligere kommentarer:
Sigrun Espe
Støttekomiteen for Vest-Sahara
99044666
www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -