Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Aftenbladet: Marokko slår knallhardt til mot sahrawiene
aftenbladet_13.11.2010_510.jpg

– Broren og nevøen til Sidahmed Salem Brahim fra Sandnes ble fengslet og torturert i tre dager Soldater og politi stormer hus midt på natten - journalister kastes brutalt ut av Vest-Sahara. Stavanger Aftenblad, 13. november 2010.
Publisert: 18.11 - 2010 15:02Printerversjon    
Stavanger Aftenblad
13.11.2010  
Av Tor Dagfinn Dommersnes

-De torturerte min bror i tre dager. Han var heldig som overlevde. Jeg fatter ikke hvordan verden kan tillate dette, sier Sidahmed Salem Brahim, bosatt i Sandnes.

OPPRØR:
Hele denne uken har marokkanske soldater og politi slått hardt til mot sahrawier som protesterer mot dårlige levekår i det okkuperte Vest-Sahara. Tallet på døde og sårede er svært usikkert.
-Min bror og nevøen min ble brutalt arrestert mandag. Soldatene knuste døren, stormet inn, og tok dem med seg. Torsdag kveld ble min bror løslatt, men med blåmerker over hele kroppen. Han hadde ikke sovet på tre dager og tre netter, på grunn av avhørene.

FLYKTNING:
Det er Sidahmed Salem Brahim som forteller dette. Han er sahrawi, bosatt i Sandnes. Han flyktet fra Vest-Sahara og har bodd i Norge i ti år.
-Men min bror, som slett ikke er politisk aktiv, er bare én av mange hundre uskyldige som blir trakassert og torturert. Nå er fengslene i Laayoune så fulle at marokkanerne sender fanger til Marokko. Dette er helt forferdelig!

Sidahmed Brahim tror det hadde blitt ramaskrik dersom dette hadde skjedd i et annet land.

-Hele verden har glemt oss. Jeg fatter ikke hvorfor. Marokkanerne har flyttet tusenvis av bosettere inn i Vest-Sahara de siste årene. Nå er 80 prosent av innbyggerne i Vest-Sahara fra Marokko. Vi sahrawier er helt nederst på rangstigen. Og det var dette vi protesterte mot.

DREPTE:
Sidahmed Brahim mener at 17 personer er drept i Vest-Sahara denne uken. Men dødstallene er svært usikre.

En viktig årsak til usikkerheten er at Marokko har kastet ut alle utenlandske journalister fra området.

-Det er umulig få ut sikker informasjon, sier Jørn Sund-Henriksen, lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara, til Aftenbladet.

-Men vi får rapporter om meget hardhendte metoder fra marokkansk side. De liker veldig godt overdreven voldsbruk, for å skremme befolkningen.

Sund-Henriksen sier at ett menneske er bekreftet drept. Men han tror at kanskje ti sahrawier har mistet livet. En gutt på sju år skal være funnet i en brønn.

TELTLEIR:
Uroen denne uken ble utløst av en teltleir som sahrawier satte opp utenfor Vest-Saharas hovedstad Laayoune. Teltleiren ble veldig populær, og flere tusen mennesker sluttet seg til denne protesten.

-Utgangspunktet for protesten var de elendige sosiale forholdene sahrawiene må leve under, sier Sund-Henriksen.

-Men slike protester utvikler seg jo ofte i politisk retning, og på de videoklippene vi har sett, er det tydelig at sahrawiske flagg er en viktig del av demonstrasjonen.

STORMET:
Mandag stormet marokkanske sikkerhetsstyrker teltleiren. Alle som bodde der, kanskje mellom 10.000 og 20.000 personer, måtte flykte. Både tåregass, vannkanoner og batonger ble brukt for å tømme leiren.

Etter at teltleiren ble stormet og tømt, spredte det seg opptøyer i flere byer i Vest-Sahara. Torsdag var det demonstrasjoner i Smara, en av de største byene.

FN-MØTE:
Sund-Henriksen tror at mandagens aksjon har sammenheng med et FN-møtet om konflikten. Han sier at det har vært mange møter mellom partene de siste årene, uten at noe løsning.

-Jeg er sikker på at Marokko startet dette for å slippe å gå i dialog med Polisario, sier Sidahmed Salem Brahim.

-Nå kan de skylde på alt bråket, og på den måten slippe å gå inn i en dialog.
Han frykter at sahrawiene, som i utgangspunktet er et fredelig folk, snart ikke orker å vente lenger på friheten.

35 år er lenge nok.

Faktaboks:
VEST-SAHARA
KOLONI: Vest-Sahara var spansk koloni fram til 1975, da Marokko og Mauritania delte området mellom seg etter en avtale med Spania.
GERILJA: Bevegelsen Polisario nektet å godta dette og erklærte i 1976 området som selvstendig. Mauritania trakk seg ut i 1979 og anerkjente Vest-Sahara, mens Marokko gjorde krav også på deres del av området.
FLYKTET: Et flertall av sahrawiene bor i dag i flyktningleirer i Algerie, der Polisario har sin hovedbase. Samtidig har Marokko latt marokkanske bosettere slå seg ned i Vest-Sahara, og disse antas nå å utgjøre et flertall av befolkningen i området.
MUR: Marokko har bygd en mer enn 2.000 kilometer lang mur rundt de sentrale områdene og kontrollerer all økonomisk aktivitet i landet, som er rikt på natur- ressurser.
FN-STØTTE: Vest-Sahara er medlem av Den afrikanske union (AU) og har flere ganger fått støtte i FN for sitt krav om selvstendighet.
VÅPENHVILE: FN forhandlet fram en våpenhvile i 1991, da partene ble enige om å gjennomføre en folkeavstemning om områdets framtidige status. Våpenhvilen er fremdeles i kraft, men folke- avstemningen har aldri blitt gjennomført.
(Kilder: NTB)    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -