Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Vest-Sahara-konferanse i Tromsø i morgen
tromso.jpg

Konferansen «35 år uten rettigheter - du kan bidra til et fritt Vest-Sahara» arrangeres av Fredssenteret i Tromsø, SAIH-Tromsø og Støttekomiteen for Vest-Sahara på Fredssenteret ved Universitetet i Tromsø, lørdag 6. november. Ta turen for en innholdsrik og konstruktiv lørdag sammen med våre norske, saharawiske og internasjonale gjester.
Publisert: 01.11 - 2010 11:36Printerversjon    
Vi håper studenter, akademikere, organisasjoner, fagforeninger, og andre engasjerte mennesker i Tromsø vil gripe denne sjansen til å høre om konflikten og om hva vi i Norge kan gjøre for å bidra til saharawienes kamp for et fritt Vest-Sahara.

Sted: Fredssenteret, Nedre Lysthus, Universitetet i Tromsø
Tid: 6. november kl 09:30
Konferansespråk: Engelsk

Program (med forbehold om endringer):09:30 - Registrering. Servering av kaffe.

10:00 - Seminaret åpnes av  leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Jørn Sund-Henriksen.

10:15 - Vest-Sahara – historie, bakgrunn for konflikten og dagens situasjon  
Senia Abderahman har vokst opp i flyktningleirene, har studert i Norge, USA og Sverige og vil fortelle om konflikten og dagens situasjon for flyktningene.

11:00 - ”Min bror er samvittighetsfange”
Aicha Dahane er saharawisk flyktning i Skottland. Dagen før konferansen skal hennes bror for retten i Marokko. Han og en gruppe andre saharawiske menneskerettighetsaktivister, har sittet i fengsel i over ett år uten dom, etter å ha møtt sine landsmenn i flyktningleirene. Gruppen forventer alt mellom løslatelse og dødsstraff. Aicha forteller om utfallet av rettssaken.

11:20 - Overgrepene og det okkuperte Vest-Sahara
FN-styrkene i Vest-Sahara er de eneste i verden som ikke kan rapportere på overgrepene i området de patruljerer. Den saharawiske journalisten Malainin Lakhal har vokst opp i okkuperte Vest-Sahara, men måtte for noen år siden flykte til de saharawiske flyktningleirene i Algerie. Han vil fortelle om de grove menneskerettighetsbruddene i det lukkede landet.

12:00 - Pause

12:15 - Rett til eget land!
Mer enn 100 FN-resolusjoner slår fast at saharawiene har rett til sitt selvbestemmelse over Vest-Sahara. Førsteamanuensis dr. juris ved Diakonhjemmet Høgskole Hans Morten Haugen, ser på folkeretten, FNs rolle og viktige stater i konflikten.

13:15 - Lunsj (Krever påmelding.)

14:00 - Ressursforbannelsen
Hvilken rolle spiller naturressursene i å opprettholde konflikten? Sara Eyckmans, koordinator i den internasjonale organisasjonen Western Sahara Resource Watch (WSRW), og researcher Erik Hagen i Framtiden i våre hender diskuterer. Samtalen vil også ta for seg Norges tvetydige holdning til konflikten og den massive norske næringslivsstøtten til okkupasjonen.

14:45 - Utdanning i Vest-Sahara
Habib Mohammed Abdel Aziz fra Den saharawiske studentunionen forteller om utdanning i flyktningleirene og mulighetene for unge saharawier.

15:00 - Diskusjonsgrupper
Norske og saharawiske innledere leder tematiske diskusjonsgrupper. Målet er at alle deltakerne får mulighet til å fordype seg i et tema fra seminaret og komme med innspill til hvordan Vest-Sahara bevegelsen i Norge og internasjonalt bør arbeide videre med temaene.

16:15 - Seminaret avsluttes ved leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Jørn Sund-Henriksen

17:30 - Fakkeltog
Alle seminardeltakerne inviteres til å være med Støttekomiteen for Vest-Sahara og våre saharawiske gjester til en fakkelmarkering på torget i Tromsø  for å markere 35-årsdagen for Marokkos invasjon av Vest-Sahara. [Det settes opp en buss fra Universitetet til sentrum].

20:00 - Mat og sosialt samvær
Alle seminardeltakerne inviteres til å være med på en festlig avslutning av dagen. (Krever påmelding.)

De fleste gjestene vil være i Tromsø både fredagen 5. november og søndag 7.
De kan treffes via leder av Støttekomiteen, Jørn Sund-Henriksen, på tlf 95161741.
Påmelding på konferansen skjer med e-post til: skvs.info@gmail.com. Deltakelsen er gratis.

Konferansens Facebook-event    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -