Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Fra vondt til verre i Vest-Sahara - spansk observatør banket opp
carmen_roger_510.jpg

I høst er menneskerettighetssituasjonen gått fra vondt til verre i de okkuperte områdene av Vest-Sahara. Nå utsettes også utlendinger for maktbruken fra okkupasjonsmyndighetene. Tiden er overmoden for en FN-styrke med menneskerettighetsmandat.
Publisert: 20.10 - 2010 08:46Printerversjon    
- Spania har overgitt dette folket, sier den spanske Vest-Sahara-aktivisten Carmen Roger (over).

Hun var blant 11 demonstranter fra organisasjonen SaharAcciones som 28. august fikk kjenne saharwienes frihetskamp på kroppen. Sammen med flere landsmenn var hun i ferd med å ta frem det forbudte saharwiske flagget under en demonstrasjon i hovedstaden Layoune. De ble imidlertid raskt stoppet av sivilt marokkansk politi. 11 av i alt 14 demonstranter ble fengslet; to av disse ble banket opp.

Carmen Roger, som er barneskolelærer på Gran Canaria, ble slått i hode og ansikt. Hun fikk ikke behandling på sykehus, og måtte sammen med de andre tilbringe nærmere 8 timer i fengsel. Bildene av henne viser klare tegn på mishandlingen.

- Min forslåtte øyne er likevel ingenting sammenlignet med hva saharawiene gjennomgår hver eneste dag, uttaler 59-år gamle Roger til det svenske Vest-Sahara-magasinet Västsahara.

Spanske myndigheter har i ettertid krevd svar fra marokkanske myndigheter om hva som skjedde.

Flere tilfeller
En uke tidligere ble en meksikaner, tre spanjoler, samt fem saharawiske aktivister overfalt av marokkansk politi. Ifølge meksikaneren Antonio Velazquez Diaz ble han og hans spanske venner slått og sparket fordi de var venner av saharawiene.

carmen_roger_280.jpgHendelsene er påfallende. Mens saharawiene som lever under okkupasjonen til stadighet utsettes for overgrep, har utenlandske aktivister sålangt vært mer eller mindre forskånet fra voldsbruken. Med disse hendelsene synes utviklingen å gå i en ny og urovekkende retning.

Polisarios krav om at FN-styrken i Vest-Sahara skal kunne rapportere på menneskerettighetsovergrep i territoriet avvises av Marokkos nære allierte i rådet. FN-styrken, som står utstasjonert både i de okkuperte områdene, i de Polisario-kontrollerte områdene, og i flyktningleirene i Algerie, er den eneste i verden som ikke har mandat til å rapportere på overgrep i området de patruljerer.

Også Norge krever en utvidelse av FN-styrkens mandat.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -