Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
799 organisasjoner protesterte mot EU-fisket
senia_510.jpg

Et brev signert blant annet av Kirkens Nødhjelp, FN-sambandet i Norge, Raftostiftelsen og flere norske miljøorganisjoner og ungdomspartier ble overrakt til EU i forrige uke. Brevet krever stans av EUs folkerettsstridige fiske i Vest-Sahara.
Publisert: 08.10 - 2010 11:09Printerversjon    
Det var den saharawiske flyktningen Senia Abderahman (bildet) som overrakte brevet til representanter for Europakommisjonen 28. september. Senia gikk på videregående i Norge for noen år siden.

"Jeg ber EU om å ta i betraktning rettighetene til mitt folk. Vi saharawier er lei over hvordan denne fiskeriavtalen med Marokko påvirker vår kamp", sa hun til Europakommisjonen under overrekkelsen.

"EU må velge. Enten kan de støtte folkeretten og menneskerettighetene – eller de kan fortsette å betale en ulovlig okkupant for å få tilgang til mitt folks naturrikdommer. De kan ikke gjøre begge deler samtidig", sa hun.

Brevet som ble signert av 799 organisasjoner, nær 20.000 personer, og 169 parlamentarikere, krever full stans av EUs fiskerioperasjoner utenfor Vest-Sahara.

"EU har en rettlig og moralsk forpliktelse for å stoppe å undergrave FNs fredsprosess i Vest-Sahara, ved å respektere saharawienes rett til selvbestemmelse over deres land og ressurser. Vi ber Europakommisjonen om å øyeblikkelig stanse alle lisenser til EU-fartøy som fisker i Vest-Saharas farvann, og vi ber om at ingen ytterligere fiskerioperasjoner finner sted i Vest-Sahara inntil en fredelig løsning på konflikten er blitt funnet", står det i brevet.

De norske organisasjonene som signerte var:

Amnesty-gruppen ved RCNUWC, Attac Bergen og Hordaland, AUF, Fellesrådet for Afrika, FN-Sambandet i Norge, Foreningen for saharawier i Norge, Framtiden i våre hender, Industri Energi, Internasjonal kvinneliga for fred og frihet, Kirkens Nødhjelp, KrFU, Naturvernforbundet, Norges Fredslag, Norges Kristelige Studentforbund, Norsk Målungdom, Miljøpartiet de Grønne, Raftostiftelsen, Rødt Jæren, SAIH, Senterungdommen, Studentorganisasjonen for Aktivisme og Kunnskap, Støttekomiteen for Vest-Sahara, UB Saharawi, Ungdomshuset Tvibit, Unge Venstre, Ungdom mot EU.


Se brevet her:
http://www.fishelsewhere.eu/index.php?cat=140&art=1039    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -