Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Saharawier i Norge: Uinvitert Bømlo-reder
sidahmed_elaaiun_510.jpg

Gjennom sine engasjementer i Vest-Sahara, driver Eidesvik-selskapene utenrikspolitikk på okkupantens side, skriver lederen av Foreningen for Saharawier i Norge i et leserinnlegg i Haugesunds Avis 16. sept 2010.
Publisert: 17.09 - 2010 09:46Printerversjon    
Sidahmed Salem Brahim er nr 3 fra høyre på bildet.

Uinvitert Bømlo-reder

Rederen Kristian Eidesvik fra Bømlo bryr seg ikke om holdningen til et samlet norsk Storting. I Haugesunds Avis 13. september kommer det fram hvordan Eidesvik driver investeringer i mitt hjemland, Vest-Sahara.

Vest-Sahara er okkupert av Marokko, og næringslivet hans er med på å støtte opp under okkupasjonen. Selskapene hans gir inntekter til marokkanske myndigheter, og de sørger for at marokkanske bosettere blir sysselsatt på okkupert land. Naturressursene som Eidesvik høster, kunne mitt folk ha kunne bygget en framtid på. Men Marokko nekter oss dette.

På grunn av okkupasjonen av Vest-Sahara, har jeg og flertallet av mine landsmenn måttet tilbringe våre liv i andre land. De fleste bor i flyktningleirer i ørkenen Algerie, der de har holdt til i over 30 år, avhengige av internasjonal humanitær bistand. Selv har jeg vært heldig. Jeg bor med min familie i et fredelig område i Sandnes.

Eidesvik forsvarer sitt engasjement i de okkuperte områdene med at små selskaper ikke kan drive utenrikspolitikk. Det er en veldig paradoksalt mening. For samtidig som han sier selskapene hans ikke er politiske aktører, uttaler rederen til Haugesunds Avis at han nekter å følge Utenriksdepartementets frarådning mot næringsliv i okkuperte Vest-Sahara. Hans selskaper mener å ha en bedre politisk dømmekraft enn Utenriksdepartementet.

”Norske politikere som snakker om dette, har ikke satt seg inn i forholdene”, uttalte Eidesvik til Bergens Tidende for noen år siden. Slik taler en politisk aktør i et konfliktområde. Gjennom sine engasjementer i Vest-Sahara, driver rederens selskaper utenrikspolitikk på okkupantens side. Det er trist at det ikke oppfattes sånn av selskapene som investerer i plyndringen.

Sidahmed Salem Brahim
Leder, Foreningen for Saharawier i Norge
Sandnes

haugesunds-avis_16.09.2010_509.jpg    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -