Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
BT: Eidesvik fortsetter handelen med Vest-Sahara
Skipsreder Kristian Eidesvik vil handle med Vest-Sahara frem til Utenriksdepartementet innfører et forbud.  Bergens Tidende, 13. august 2010.
Publisert: 13.08 - 2010 17:31Printerversjon    
Bergens Tidende
13. august 2010
Av Marianne Bårdsgjerde

Onsdag lå kjøleskipet Green Winter til kai i Dakhla i Vest-Sahara, for å ta om bord en last med frossenfisk. Skipet eies av bergensrederiet Green Reefers ASA, Eidesvik er styreleder og største eier.

Vest-Sahara står på FN’s liste over fryste konflikter etter kolonitiden, og FN-sekretariatet har anbefalt selskaper ikke å handle i regionen. Området er okkupert av marokkanske styresmakter, mens store deler av lokalbefolkningene, saharawiene, har ønsket selvstyre siden Spania trakk seg ut i 1975.

I april i går gikk NHO-resident Paul-Christian Rieber av, etter stor mediestøy rundt importen av fiskeolje fra det okkuperte Vest-Sahara i Marokko. Handelen ble også avsluttet. Kristian Edesvik har ingen planer om å følge Riebers eksempel.

Må innføre boikott
-Utenriksdepartementet må være såpass voksen at de legger ned et forbud mot handel i Vest-Sahara hvis de mener handelen er problematisk, sier Kristian Eidesvik i Caiano AS.

-Det er feigt å gjemme seg bak en frarådning, slik de gjør i dag.

Kristian Eidesvik er involvert i Vest-Sahara gjennom Green Reefers og Sjøvik AS:
Hvis handelen med fisk skal opphøre, må UD ta politiske grep, ifølge rederen.

-Hvis UD ønsker at norske selskaper ikke skal handel i området, må de innføre boikott, slik det for eksempel gjøres i Iran, sier Eidesvik.

-Hvert enkelt lille private norske selskapet kan ikke drive utenrikspolitikk.

Tar ikke selvkritikk
-Så lenge det er lov til å handle, blir det moralsk spørsmål. Jeg har god samvittighet.

Det samme sa skipsrederen i 2007, da BT for første gang konfronterte Eidesvik med handelen i det okkuperte området. Skipsrederen understreker derimot viktigheten av økonomisk vekst for Marokko som helhet.
-Hva tenker du om at lokalbefolkningen blir forfulgt, og at Marokko gjennomfører grove brudd på menneskerettighetene?
-Det er ufattelig mange land som har samme problematikken, sier Eidesvik.

Trenger FN-boikott
Bjørn Svenungsen ved informasjonsavdelingen i Utenriksdepartementet (UD) har ingen kommentar til Eidesvik-saken.

Generelt opplyser departementet at de ikke har lov av Stortinget til å innføre sanksjoner uten at Sikkerhetsrådet i FN har vedtatt bindende vedtak. Det er derfor departementet kun fraråder handelen, ifølge Svenungsen.
-Selv om UD ikke har forbudt å handle med Vest-Sahara, er frarådningen et sterkt signal, sier Sigrun Espe, nestleder for Støttekomiteen for Vest-Sahara.

-Ved å plyndre Vest-Sahara for fisk og andre naturressurser, støtter man okkupasjonsmakten og bryter internasjonal rett, sier Espe, som mener Eidesvik ikke har forstått alvoret i saken.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.


Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -