Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Fetim har gått til sak mot Kortfilmfestivalen
stolen24_510.jpg

Om få timer krenkes flyktningen Fetim ved Kortfilmfestivalen i Grimstad. Klokka 14:00 skal det vises en film der hun spiller hovedrollen, og hvor hun utlegges for å være slave - noe hun ikke er. Pressemelding, 17.juni 2010.
Publisert: 17.06 - 2010 07:54Printerversjon    
-          Aldri har jeg sett slik manipulering av filmmateriale. Dette er en propagandafilm man kunne forventet å se fra Nord-Korea, sier Jon Jerstad, regissør og tidligere leder av Norske Filmregissører og Norsk filmutvikling.

Den australske dokumentarfilmen ”Stolen” portretterer den saharawiske flyktningkvinnen Fetim Salam Hamdi som slave – uten at hun er det. Fetim gikk til sak mot Kortfilmfestivalen tirsdag, med krav om at filmen stanses gjennom en midlertidig forføyning. Saken skal for retten fredag. Filmen er planlagt vist både torsdag og lørdag.

-          Filmens påstander om Fetim og saharawiene er løgn og fordreining, fra ende til annen. Kortfilmfestivalen ble holdt for narr da de aksepterte denne filmen i utgangspunktet, sier Jerstad, som selv har vært i flyktningleirene, og har gått gjennom filmens egentlige innhold med en tolk, scene for scene.

Nesten samtlige scener som hovedpersonen Fetim medvirker i, er bevisst feiltekstet. Ved to anledninger gir filmen inntrykk av at Fetim beordres til arbeid, men i begge tilfellene er undertekstene vill fantasi. Fetim har framført bevis overfor Byfogden i Oslo for at bevisste feiloversettelser fremstiller henne som slave.

-          Det er en stor krenkelse for Fetim å bli framstilt som en slave. Bevisene dokumenterer tydelig manipulasjon av filmens bildemateriale, og det er trist at Kortfilmfestivalen ikke tar hensyn til henne ved å stanse dagens visning, sier Fetims advokat Andreas Galtung.

Da filmen hadde premiere i Australia i fjor, reagerte også oversettere fra Al Jazeera og australsk TV på den vanvittige engelske tekstingen av den arabiske dialekten. En sertifisert oversetter som filmmakerne selv hevder å ha benyttet, har gått tungt ut mot tekstingen og har sagt han ikke stiller seg bak arbeidet.

I en av de sentrale scenene, uttaler Fetims egen søster og mor ”det er ikke sant” og ”hun [Fetim] ble ikke kidnappet”, på spørsmål fra filmmakeren om hovedpersonen ble stjålet som barn. Men i undertekstene fra den samme scenen, siteres kvinnene på at Fetim ble kidnappet og kontrolleres av en slaveeier. Ingen av intervjuene i filmen underbygger filmmakerens påstand om at Fetim er stjålet, eller ”Stolen”.

Støttekomiteen for Vest-Sahara kan i dag sette journalister i kontakt med Fetim. Hun er firebarnsmor og førskolelærer i de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

-          Det verste er at løgnene ikke barer rammer Fetim og hennes familie, men også stempler et helt folk. Saharawiene har måttet gjennomgå ekstreme prøvelser, og det er trist at når de først får oppmerksomhet, er det basert på bedrag. Kortfilmfestivalen har et redaktøransvar og det er en skandale at de med viten og vilje godtar å være mikrofonstativ for en propagandafilm, sier leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, Jørn Sund-Henriksen.

Den krenkende behandlingen av Fetim er bare ett av mange kritikkverdige forhold ved filmen. Filmskaperne har også begått overtramp mot resten av hennes familie, som hennes 15 år gamle datter – og ikke minst mot den påståtte slaveeieren, som ved bruk av feilteksting og regissørens fortellerstemme, beskyldes for drive kidnapping og frihetsberøvelse.

Les om løgnene her, scene for scene:
"Dokumentarfilm" finner opp historie om saharawisk kvinne

For kommentarer og oppklaringer:
Jørn Sund-Henriksen, leder av Støttekomiteen for Vest-Sahara, 95 16 17 41
Jon Jerstad, filmregissør, 91 56 08 33.
Andreas Galtung, Fetims advokat, 91 66 33 20

Støttekomiteen for Vest-Sahara er en medlemsbasert solidaritetsorganisasjon som siden 1993 har arbeidet for det saharawiske folks rett til selvbestemmelse. Les mer om Vest-Sahara-konflikten på www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -