Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Tenk om du var henne
fetim_510.jpg

Fetim (t.h.) er flyktning fra Vest-Sahara. Hun har bedt om ikke å være med i en film som skal vises på en filmfestival i Grimstad torsdag. Filmen hevder at hun er en slave, selv om hun ikke er det. Ingen ting i filmen tilsier at hun er slave - bortsett fra alle undertekstene som filmregissøren har funnet på.
Publisert: 16.06 - 2010 13:32Printerversjon    
Bildet ovenfor kan brukes fritt, uten kreditering. For høy oppløsning, klikk fotografiet.
Les om løgnene i  "dokumentarfilmen" Stolen.

Tenk deg at du er en lutfattig firebarnsmor. Du har levd som flyktning nesten hele ditt liv, siden den gang hjemlandet ditt ble okkupert. Som de fleste andre familier fra Vest-Sahara, er familien din blitt delt i to.

Forestill deg at to journalister kommer og skal lage en film om flyktningtilværelsen din. Journalistene bor hjemme hos deg. De vil filme ditt første møte med moren din på trettifem år.

Det er første gang du tar en journalist inn i ditt hjem. Du blir intervjuet. Dag etter dag. Du tenker at kanskje situasjonen din, og ditt folks kamp for selvstendighet, endelig vil få litt oppmerksomhet. Men når opptakene til slutt limes sammen, på den andre siden av kloden, blir alle klippene stokket om. Og på kinolerrettene er alle sitatene dine oversatt feil. Sier du A, står det tekstet B. Sier du B, står det A. Filmen hevder at datteren din sier du er en slave. Men det har hun aldri sagt. Når du protesterer til avisene, er kameramannen skeptisk. Han tviler på at dine protester er ærlige. Du har sikkert blitt tvunget til å protestere. Noen vil deg vondt.

Fostermoren din, som har tatt så godt vare på deg siden dere flyktet fra invasjonsstyrkene, omtales som en slaveeier. Alle familiemedlemmene dine sa til kameraet at du selvfølgelig aldri er blitt kidnappet for å leve et liv i slaveri. Men dessverre snakker dere et språk ingen i kinosalen forstår. Ingen skjønner at tekstingen er et falsum. Når du protesterer, applauderer tilskuerne for de som lagde filmen. Hva ville du sagt om du var Fetim?

Journalistene som bodde i huset ditt reiser til FN for å fordømme det de påstår å ha oppdaget i ditt hjem. Du hører at bildene av deg spilles på marokkansk TV. Fiendens TV. Ikke en eneste gang har journalisten filmet at du har blitt bedt om å gjøre arbeid. Aldri har de filmet at du har gjort en eneste tjeneste for en annen person. Likevel er du blitt en brikke i svertekampanjen mot saken du tror på. Du er blitt en syndebukk i lokalmiljøet ditt. Hele ditt folk, både de som bor i flyktningleirene og de som bor i de okkuperte områdene, vet hvem du er. Du er hun som hadde besøk av journalistene.

På torsdag vil Fetim krenkes på det groveste i en kinosal i Grimstad. Nesten alle scener fra flyktningleirene i Algerie som vises på Kortfilmfestivalen i morgen inneholder feil, fordreininger og misforståelser. Filmregissøren er invitert for å snakke om hvor vanskelig det var å lage filmen. Norgesbesøket er betalt av Fritt Ord. Men ingen har invitert Fetim. Hun er på jobb i barnehagen i flyktningleirene.

"Kortfilmfestivalen kan ikke ta ansvar for innholdet i hver enkelt film på festivalen", svarte festivaldirektør Torunn Nyen, da vi ba om at festivalen trekker den krenkende filmen fra programmet.

Festivalen mener det er riktig å vise filmen nettopp fordi den er kontroversiell.

Nyt pop-cornet.

Drit i etikken.

Og hvis dere sender hovedpersonen en videohilsen fra festivalen, kjenner vi en oversetter dere kan bruke.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -