Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Norwatch: Kongsberg avslo Marokko-oppdrag
Kongsberg Seatex håpet å selge et havovervåkningssystem til den marokkanske marinen, men valgte å la være på grunn av Vest-Sahara-saken. – Vi kunne ikke si med hånden på hjertet at det ikke ville kunne plasseres i Vest-Sahara, sier informasjonsdirektør Even Aas til Norwatch.
Publisert: 12.05 - 2010 09:00Printerversjon    
Av Erik Hagen
Les saken i Norwatch
10. mai 2010.

Like etter påske var en delegasjon fra det Trondheimsbaserte datterselskapet til Kongsberg Gruppen på besøk til Casablanca. Oppdraget til Kongsberg Seatex var å demonstrere for den marokkanske marinen hvordan selskapets teknologi for havovervåkning fungerer, og målet var å lande en stor kontrakt.

Men da Kongsberg-representantene trakk fram et kart over Marokko, reagerte de marokkanske offiserene. Kartet fulgte nemlig FN-kartene, og viste Marokko og Vest-Sahara som to separate land.

”Det finnes bare ett Marokko”, sa offiserene.

Etter denne episoden konkluderte selskapet å ikke gå videre med prosjektet.

- Vi kunne ikke si med hånden på hjertet at utstyret ikke ville kunne plasseres i Vest-Sahara, og da var konklusjonen grei. Vi bestemte oss for ikke å gå videre med planene, sier Even Aas, Kongsberg Gruppens direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, til Norwatch.

Avgjørelsen ble tatt 26. april i år, samtidig som det blåste full storm rundt saken om import av vestsaharisk fiskeolje til Norge. Konklusjonen var trukket få dager før Norwatch kom på sporet av saken, og kontaktet selskapet.

Havovervåkning
Kongsberg-direktør Aas forteller at utstyr var blitt lånt ut til marinen før påske. Noe var blitt installert på land i Casablanca, mens noe var til låns ute på skip i marokkanske farvann. Utstyret var til bruk for såkalt AIS (Automatic Identification System), et system med hovedsakelig to funksjoner, det ene at man kan identifisere skip ute på havet, og det andre er at skipene seg imellom skal unngå kollisjoner.

Det offisielle tilbudet fra Marokko var ennå ikke presentert på det tidspunktet Kongsberg valgte å ikke gå videre med prosjektet.

Avgjørelsen om å avstå fra videre samarbeid ble tatt da de askefaste Kongsberg-utsendte endelig hadde kommet seg hjem til Norge og kontaktet konsernets hovedkontor om episoden med marine-offiserene.

En annen sak Norwatch avslørte i fjor, om Fugro-Geoteams seismikkengasjement utenfor Vest-Sahara, har nå fått sin konklusjon. I forrige uke ble det kjent at Fugro-Geoteam avstår fra videre oppdrag i området. Fugro-Geoteam har skrevet i et nylig brev at de har ”besluttet å avstå fra enhver form for involvering i Vest-Sahara inntil den politiske situasjonen i landet er løst", ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -