Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Ny seier for norsk solidaritet med Vest-Sahara
Norsk seismikkselskap avstår fra videre engasjementer i Vest-Sahara. Pressemelding, 6. mai 2010.
Publisert: 06.05 - 2010 09:23Printerversjon    
PRESSEMELDING
6. mai 2010
Støttekomiteen for Vest-Sahara


Ny seier for norsk solidaritet med Vest-Sahara. Norsk seismikkselskap avstår fra videre engasjementer i Vest-Sahara.

Det norske seismikkselskapet Fugro-Geoteam AS har besluttet å aldri igjen drive undersøkelser utenfor kysten av okkuperte Vest-Sahara. I et brev til UD skriver selskapet at de har ”besluttet å avstå fra enhver form for involvering i Vest-Sahara inntil den politiske situasjonen i landet er løst".

Brevet ble sendt UD 23. april i år, da det stormet som mest rundt fiskeolje-saken og den tidligere NHO- presidenten P.C. Rieber.

Fugro-Geoteam gjorde i fjor seismiske undersøkelser for Marokko utenfor Vest-Sahara, til tross for at FNs jurister sier at slik oljeleting vil være i strid med folkeretten.

- Selskapet valgte å ignorere saharawienes rettigheter og trosse frarådningen fra norsk UD. At de nå sier de aldri vil gjenta engasjementet viser at de endelig har tatt kritikken på alvor, sier Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara. En lang rekke brev som vi, våre europeiske allierte og Polisario har sendt til Fugro-Geoteam og Fugro NV i løpet av det siste året, der vi ber om informasjon om deres engasjement, har ikke blitt besvart.

- Innrømmelsen kommer likevel litt i seneste laget. Dataene er allerede samlet inn og overlevert til den amerikanske oppdragsgiveren. Fugro-Geoteam har allerede lagt alt til rette for et brudd på internasjonal lov og konflikteskalering i Vest-Sahara, sier Hansen.

tn_geo_caribbean_510.jpgFugro-Geoteam ble engasjert i seismiske undersøkelser i Vest-Sahara på oppdrag fra det amerikanske selskapet Kosmos Energy i januar 2009. Oppdraget førte til store protester fra frigjøringsbevegelsen Polisario, som klaget på det norske seismikk-oppdraget overfor FNs Sikkerhetsråd. Saharawiske flyktninger på Kanariøyene (over) og saharawiske studenter i Marokko demonstrerte mot de norske undersøkelsene. Høsten 2009 ble selskapet nektet å stille ved karrieredager ved Universitetet i Oslo av universitetets rektor.

Også Fugro-Geoteams nederlandske morselskap, Fugro NV, meldte denne uken at de vil avslutte sine engasjementer i Vest-Sahara. Fugro NVs datterselskaper har vært engasjert i territoriet i et tiår. Det at også morselskapet i Nederland har kapitulert kan få konsekvenser både onshore og offshore for Marokkos oljeprogram.

Bakgrunnen for Fugro-Geoteam-uttalelsen er at Støttekomiteen i desember i fjor klaget inn selskapet overfor det norske kontaktpunktet for OECD for brudd på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. På bakgrunn av Fugro-Geoteams innrømmelse, har Støttekomiteen nå trukket klagen.

Støttekomiteen har siden 2002 arbeidet for å stanse den internasjonale oljeindustrien i Vest-Sahara, og driver kampanjer overfor oljeselskaper i en rekke land. Dette er det sjette selskapet i internasjonal oljeindustri som avslutter engasjementer i Vest-Sahara etter press fra Støttekomiteen.


For ytterligere kommentarer:


Ronny Hansen
Tlf 94250270
Støttekomiteen for Vest-Sahara
www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -