Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Marokkansk-fransk seier i Sikkerhetsrådet
morocco_france_510.jpg

Marokko og Frankrike lyktes å forhindre at FN overvåker menneskerettighetsovergrepene i Vest-Sahara
Publisert: 01.05 - 2010 09:44Printerversjon    
Marokko er åpent imot forslag fra flere stater om å utvide FN-styrkens mandat til å omfatte overvåkning av overgrepene i Vest-Sahara.

"Vi er overbevist om at Sikkerhetsrådet forstår (...) at landet har ekstremt alvorlige grunner til å motsette seg at MINURSO-mandatet omfatter dette spørsmålet", uttalte en talsmann for Marokko.

I går vedtok FNs sikkerhetsråd at MINURSO-styrken i Vest-Sahara fremdeles ikke skal få overvåke overgrepene mot saharawiene.

Polisario har i lengre tid krevd at FN overvåker menneskerettighetssituasjonen i områder der MINURSO i dag er utstasjonert - det vil si både i de okkuperte områdene og i flyktningleirene i Algerie som de selv kontrollerer. Men dette nekter altså Marokko.

Sikkerhetsrådsmedlemmene Uganda, Mexico og Nigeria var de sterkeste kritikerne til at resolusjonen ikke ville ta med menneskerettigheter. De meldte først at de ville avstå fra å stemme på den tomme resolusjonsteksten, men endte til slutt med å stemme for.

Presset lå hovedsakelig fra Frankrike, Marokkos nærmeste allierte, og Gabon (les: "Frankrike").

"Vi trenger ikke at det skal nevnes menneskerettigheter!", uttalte Gabon-ambassadøren utvetydig til mediene.

Den kinesiske representanten stusset over hvordan Frankrike er kritisk til menneskerettighetssituasjonen i Burma, men ser mellom fingrene i Vest-Sahara.

"Ingen lærer oss om menneskerettighetene" brøt Frankrike ut til svar.

Det er nå hele 12 måneder til saken på ny skal opp i Sikkerhetsrådet. Total seier for Marokko. Nå må FN-styrken i Vest-Sahara i enda et år patruljere gatene i Vest-Sahara - som stilltiende vitner til overgrep mot saharawiene - uten å en gang kunne fortelle til New York om hva de ser. Ikke rart saharawiene føler seg sviktet av verdenssamfunnet.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -