Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Juks kan ha vært på en halv milliard
naturvern_510.jpg

Naturvernforbundet skriver i et brev til statsminister Jens Stoltenberg i dag at toll-unndragelsen fra NHO-presidentens selskap GC Rieber kan ha vært en halv milliard kroner.
Publisert: 21.04 - 2010 14:40Printerversjon    
Naturvernforbundet skriver i et brev til Stoltenberg i dag at dersom Riebers fiskeolje importert fra 2002 har vært brukt til laksefôr, kan verdien av tolljukset ha kommet opp i en halv milliard kroner.

"Naturvernforbundet forutsetter at det ikke gis avgiftsfritak for fiskeolje som er innført under falsk flagg fra et okkupert land og i strid med offisiell norsk utenrikspolitikk. At det meste av oljen har gått til Cermaq der staten er største eier gir saken ekstra stor signaleffekt. Norsk vest-saharapolitikk og kravene til sporbarhet og etikk i norsk fiskeoppdrett mister all sin troverdighet dersom regjeringen gir avgiftsfritak for Vest-Saharaimporten", skriver Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken i brevet til Stoltenberg.

Etter det Naturvernforbundet har regnet ut, har 85% av Riebers fiskeolje kommet fra Vest-Sahara, og kun 15% fra Marokko.

Dette står i stor kontrast til hva fôrselskapet Ewos skrev på sine hjemmesider for noen uker siden. Der kom det fram at importen fra Vest-Sahara var begrenset:

"GC Rieber Oils orienterte skriftlig og muntlig om at selskapet på basis av diskusjoner med norske myndigheter hadde konkludert med at selskapets aktivitet i Marokko og begrensede virksomhet knyttet til Vest-Sahara (hvor de helt i nord kjøper en del fiskeolje som skipes med olje produsert sør i Marokko) ”opptrer med høy grad av etisk standard og i samsvar med lover, regler og myndighetenes anbefalinger”", skrev Ewos.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -