Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
- Brudd på Vest-Sahara-frarådning må ikke belønnes
camps8_510.jpg

GC Rieber ber om å få slippe betaling av tollavgift for flere hundre millioner kroner etter å ha handlet med fisk fra okkuperte Vest-Sahara. Dersom Rieber får fritak, vil regjeringens Vest-Sahara-politikk undergraves. PRESSEMELDING fra Støttekomiteen, 21. april 2010.
Publisert: 21.04 - 2010 13:23Printerversjon    
Pressemelding
Støttekomiteen for Vest-Sahara.
21. april 2010

Rieber-saken: tollunndragelse og brudd på UDs frarådning for Vest-Sahara må ikke belønnes

I dag avslørte NRK at NHO-presidentens selskap, GC Rieber, har handlet i strid med norske toll-regler. Selskapet kan ha unnlatt å betale flere hundre millioner kroner i toll de siste årene. I tillegg har selskapet brutt regjeringens klare råd om å unngå handel med okkuperte Vest-Sahara.

NHO-president Paul-Chr Rieber kaller den systematiske tollunndragelsen for ”en glipp” og sier at selskapet nå har bedt om fritak for alle betale tilbake alt de har unnlatt å betale.

– På bakgrunn av Regjeringens politikk i Vest-Sahara-saken, forutsetter vi at forvaltningen vil avlå søknaden, og ikke kommer til å subsidiere denne grovt uetiske handelen, sier Sigrun Espe, nestleder i Støttekomiteen for Vest-Sahara

Det siste tiåret har norske regjeringer vært svært tydelige på ikke å støtte den marokkanske okkupasjonen – eller norsk næringsliv i Vest-Sahara. Derfor instruerte Bondevik-regjeringen flere norske offentlige institusjoner om at man ikke kunne være med på å finansiere slikt næringsliv. Blant annet har Norad og GIEK fått slike instrukser.

- Hvis det viser seg at GC Rieber har brutt norske toll-regler i tillegg til UDs frarådning mot Vest-Sahara-handel, er det viktig at man ikke belønner selskapet for det. En slik ettergivelse av toll vil fullstendig undergrave Regjeringens frarådningspolitikk. Denne frarådningen har allerede vært under sterkt press gjennom oljefondets investeringer i selskaper i det okkuperte landet, sier Espe.

Norge gir hvert år 12 millioner kroner i nødhjelp til saharawiene som bor i flyktningleirer i Algerie. En svensk TV-dokumentar om Riebers fiskeoljeimport viste hvordan flyktningene selv ikke spiser fisk, fordi de er avskåret fra kysten. Til sammenlikning, ønsker altså GC Rieber unntak for flere hundre millioner avgiftskroner fra den norske stat, med handel med den samme fisken.

– Når ett av fire saharawiske barn er alvorlig feilernært fordi hjemlandet deres har blitt okkupert, blir det absurd om et norsk selskap blir subsidiert for å stjele fisken deres i strid med norsk politikk. Disse etiske problemstillingene er de tre regjeringspartiene svært bevisst på, sier Espe.

For kommentar:
Sigrun Espe
Nestleder, Støttekomiteen for Vest-Sahara
Tlf 99044666
    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -