Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Brahim har sultestreiket i en måned
daddach_510.jpg

Brahim Dahane, nummer to fra høyre, sultestreiker sammen med 35 andre saharawiske fanger. Her er Brahim fotografert før arrestasjonen, sammen med representanter for AUF og Norsk Målungdom.
Publisert: 18.04 - 2010 15:49Printerversjon    
Den prisbelønte menneskerettighetsaktivisten Brahim Dahane er en nær venn av Støttekomiteen for Vest-Sahara. I mange år har han arbeidet med dokumentasjon av Marokkos overgrep og naturressursplyndring i Vest-Sahara.

Nå sitter han i et militærfengsel, og kan vente å bli dømt for hans arbeid for selvbestemmelse i Vest-Sahara. Det har gått et halvt år siden han ble arrestert, uten at saken har kommet opp for retten. Han er tiltalt for landsforræderi mot Marokko, etter å ha besøkt slektninger i flyktningleirene i Algerie.

18. mars startet han og 5 medfanger i militærfengselet en sultestreik. Siden den gang har 30 andre saharawiske samvittighetsfanger over hele Vest-Sahara og Marokko sluttet seg til streiken.

Aktivistene krever rettferdige retterganger, bedrede fengselsforhold, samt slutt på tortur og overgrep.

Det er allerede meldt at flere av aktivistene har fått medisinske komplikasjoner som følge av sultestreiken. Brahim, som er leder av organisasjonen Association of Victims of Serious Human Rights Violations Committed by Morocco vant i fjor Per Angers menneskerettighetspris i Sverige. Sultestreiken gjør at han nå sitter i rullestol. Han har store magesmerter og har hittil gått ned 10 kilo i vekt.

Den saharawiske frigjøringsbevegelsen Polisario krever at overgrepene i Vest-Sahara skal ta slutt, og ber FNs Sikkerhetsråd om å gi FN-styrken i området mandat til å overvåke overgrepene. Marokko motsetter seg dette, med Frankrikes hjelp.

På bildet vises fra venstre Guilherme Schmidt Camara (Støttekomiteen for Vest-Sahara), Hanne Moe Bjørnbet (AUF), Jens Kihl (Norsk Målungdom), Ghalia Djimi, Åsmund Aukrust (AUF), Birgitta Lim Ersland (Norsk Målungdom), Brahim Dahane og Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach. Fotografiet er tatt hjemme hos Daddach. De tre saharawiske aktivistene på bildet har til sammen sittet 34 år i fengsel.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -