Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Pressemelding: GC Rieber stanser import fra Vest-Sahara
Pressemelding fra Støttekomiteen from Vest-Sahara, om GC Riebers stans av fiskeoljeimport fra okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 14.04 - 2010 12:13Printerversjon    
GC Rieber stanser import fra Vest-Sahara

Pressemelding fra Støttekomiteen from Vest-Sahara
14. april 2010

GC Rieber offentliggjorde i dag at de stanser import av fiskeolje fra Vest-Sahara, siden de har mistet sine største kunder. Selskapet tar imidlertid ingen selvkritikk for de grove etiske overtramp de har vært med på og sier tvert imot at de vil bidra til at bedriftene i okkuperte Vest-Sahara skal kunne fortsette plyndringen.

- Det er absurd at et selskap hevder å vite bedre enn FN og Utenriksdepartementet om hva som er til det beste for Vest-Sahara. GC Rieber insisterer på å fortsette sine grove etiske overtramp, sier Sigrun Espe, nestleder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Ewos, en delvis statseid fiskefôrprodusent og GC Riebers største kunde, offentliggjorde i helgen at de stopper import fra Vest-Sahara, etter press fra Nærings- og handelsdepartementet. Etter å tidligere ha mistet kunder også i Omega 3-bransjen pga importen fra Vest-Sahara, har GC Rieber nå sett seg nødt til å stanse importen.

- Vi er veldig fornøyd med at GC Rieber er tvunget til å stanse importen. Dette er en veldig viktig seier for innkjøpsetikk. Selv om GC Rieber ikke anerkjente at handelen var grovt uetisk, så gjorde kundene deres det, sier Espe.

FNs juridiske avdeling gjorde i 2002 en vurdering om uthenting av naturressurser fra Vest-Sahara. De kom frem til at det var ulovlig dersom det gikk imot det saharawiske folks ønsker og interesser. Majoriteten av det saharawiske folk bor i dag i flyktningleirer midt i den ugjestmilde Sahara-ørkenen, som følge av Marokkos invasjon og okkupasjon av Vest-Sahara i 1975. Saharawiene i både de okkuperte områdene og flyktningeleirene er i likhet med deres representanter sterkt i mot den handelen GC Rieber har vært en del av.

- GC Rieber sier de er opptatt av samfunnsansvar og av lokalbefolkningens beste og at handelen derfor er forsvarlig. Dessverre er det sånn at lokalbefolkningen for det meste består av marokkanske settlere, som lever av ressurser som egentlig tilhører det saharawiske folket. Det er saharawiene som eier ressursene. Marokkanernes næringsvirksomhet i området er derimot svært problematisk, sier Espe.

GC Rieber skriver i sin uttalelse at de ”hele tiden hatt et bevisst samfunnsansvar som grunnlag for vår handel. Vi vil derfor legge vekt på å bidra til at eierne av virksomhetene i Vest-Sahara, deres medarbeidere og samarbeidspartnere får muligheter til å videreføre sitt arbeid til lokalbefolkningens beste.”

- Vi tolker dette som at de vil fortsette å bidra til ressursplyndringen, selv om de stanser importen til Norge. Dette reagerer vi svært sterkt på. GC Rieber bør heller vurdere å betale erstatning til det saharawiske folk for de verdier de har vært med å plyndre dem for, avslutter Espe.

Kontaktperson: Sigrun Espe - tlf 99 04 46 66

Støttekomiteen for Vest-Sahara er en medlemsbasert solidaritetsorganisasjon som siden 1993 har arbeidet for det saharawiske folks rett til selvbestemmelse. Les mer om Vest-Sahara-konflikten på www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -