Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Slik bøyde Cermaq
cermaq.jpg

Les om Naturvernforbundets kampanje for å stanse Cermaqs import av fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara.
Publisert: 12.04 - 2010 15:00Printerversjon    
Cermaq bøyde av for kritikken

Publisert av Naturvernforbundet,  12.04.2010
Les saken på Naturvernforbundet sider her.

Etter massiv kritikk fra blant andre Naturvernforbundet og etter en klar instruks fra Næringsdepartementet, har statseide Cermaq nå bestemt seg for å avslutter all fiskeoljehandel med Marokko og Vest-Sahara.

- Dette viser at selskapene ikke lenger kan tillate seg hva som helst når det gjelder hva man bruker i laksefôr, sier naturvernforbundets fiskerirådgiver, Gunnar Album.

Naturvernforbundet avslørte tidligere at statseide Cermaqs datterselskap EWOS handler fiskeolje fra Vest-Sahara, et land Norge ikke skal drive næringsvirksomhet med. Bakgrunnen for dette er den marokkanske okkupasjonen av landet.

Naturvernforbundet krevde etter avsløringene at handelen må stoppes. Næringsminister Trond Giske fulgte opp kravet, og ba Cermaq rydde opp.

Nå har altså Cermaq og EWOS snudd, og avlutter fiskeoljehandelen med Vest-Sahara.

Kommer til å fortsette å følge med
EWOS skal nå ut i markedet og erstatte en femtedel av fiskeoljen i den norske produksjonen. Det tilsvarer 250 000 tonn fisk. - Naturvernforbundet kommer til å følge nøye med på hvor dette blir hentet, lover Album.Avsløringen steg for steg:
- Vinter 2009/2010 innleder Naturvernforbundets fiskerirådgiver Gunnar Album et samarbeid med journalist Fredrik Laurin fra Sveriges Televisions programserie Uppdrag granskning. Målet var å bevise hvordan fisk fra okkupert Vest-Sahara havnet i svenske Omega 3 kapsler.

- De startet sporing av båter som gikk fra Layoune i okkupert Vest-Sahara, og fant ut at båtene gikk først til GC Rieber i Kristiansund i Norge (eid av president i NHO Paul-Chr. Rieber). Deretter gikk de videre til EWOS sine fabrikker for laksefor på Halsa i Nordland og i Gunhildsvågen i Sogn og Fjordane.

- Ewos er Norges største lakseforprodusent. De er eid av Cermaq, som igjen er eid 43,5% av den norske stat. Finansminister Sigbjørn Johnsen var styreformann i selskapet til mai 2009. Ewos produserer 450 000 tonn laksefor i året, for til rundt halvparten av all norsk laks, deriblant foret til selskapet som eies av den norske fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

- Etter at sporingsinformasjonen forelå, la Ewos til slutt ut en melding på sine nettsider om at de innrømmet at de kanskje kjøpte olje også fra Vest-Sahara, men at de ikke visste hvor mye.

- Naturvernforbundet ba finansdepartementet rydde opp. Det norske næringsdepartementet,som eier selskapet, ga CERMAQ beskjed om at de måtte følge norsk utenrikspolitikk.

- 9. april gir EWOS beskjed om at de avslutter handelen med Vest-Sahara. Dette betyr også at selskapet nå må finne en annen kilde. Mengden fisk som skal erstattes er tilsvarende nesten alt som fiskes av tobis i Nordsjøen (336 000 tonnn i 2009).

- EWOS kjøpte i fjor 20 000 tonn fiskeolje i Marokko og Vest-Sahara. Det er olje fra 240 000 tonn fisk, og 20% av all olje selskapet kjøpte. Det vil si at hver kilo laks som kommer ut av det statlige Cermaq (markedsført under navnet Mainstream) er det et halvt kilo fisk fra okkupert hav.

    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -