Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Dagbladet: Gir etter for laksepress
dblaks_510.jpg

Statlig lakseselskap vil slutte å kjøpe fiskeolje fra Vest-Sahara. Dagbladet, 11. april 2010.
Publisert: 10.04 - 2010 16:33Printerversjon    
Dagbladet,
10.april 2010
Av Anne Marte Blindheim

(Dagbladet): Det statlige lakseforselskapet Ewos avslutter kontrakten med GC Riebers fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara.

- Vi har foretatt en grundig vurdering av saken, og besluttet å avvikle handelen, sier kommunikasjonssjef i Ewos, Peter Hagen, til Dagbladet.


Kontrakten vil ikke bli forlenget når den går ut i løpet av inneværende kvartal.

I strid med norske retningslinjer
Det statlige norske selskapet ble utsatt for sterkt press etter at SVT-journalister satte fokus på svenske tråleres fiske i det okkuperte territoriet. Fiskeoljen havner i skandinavisk helsekost og i foret til norsk oppdrettslaks. Utenriksdepartementet fraråder all forretningsvirksomhet i Vest-Sahara, fordi det regnes som i strid med internasjonale konvensjoner å utnytte naturressursene i et okkupert område. GC Rieber har tolket UD dithen at virksomheten var i orden fordi de mener den har vært i samsvar med lokalbefolkningens interesser. Men overfor Dagbladet i et intervju før påske ga UD klart uttrykk for at dette er en feiltolkning. Dette tar Eweos nå til etterretning.

- Vi har vært i kontakt med UD om saken for å forsikre oss om at det vi har gjort, ikke har vært i strid med myndighetenes tilråding. Vi har ikke fått konkrete råd om å avvikle handelen, men vi har heller ikke fått tilstrekkelig godtgjort at handelen er i tråd med norske myndigheters anbefalinger, sier Peter Hagen.

- Har Ewos tolket UDs råd feil tidligere?

- Vi har oppfattet at UD kunne ha en annen oppfatning enn det som har vært vår tolkning tidligere. Vi har fått en økt forståelse for UDs tilråding og det gjør at vi avvikler handelen.

- Var krystallklare
Peter Hagen understreker at Ewos har gjort en selvstendig vurdering. Men Nærings- og handelsdepartementet sier de har vært svært tydelige overfor selskapet sitt etter at saken havnet på statsråd Trond Giskes bord før påske.

- Vi har vært krystallklare fra dag én. Vi er glade for at de tar dette til etterretning og det er i tråd med vår anbefaling, sier statssekretær Rikke Lind.

Miljøorganisasjonene Naturvernforbundet og Greenpeace har reagert sterkt på den statlige handelen med Vest-Sahara og krevd at den opphører straks.

Dagbladet har ikke lykkes i å få GC Rieber Oils i tale i denne saken.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -