Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
PM: NHO-presidenten må følge Ewos og stoppe plyndringen
gcr_510.jpg

Pressemelding fra Støttekomiteen for Vest-Sahara: Selskapet til NHO-president Paul-Chr. Rieber har mistet sine største norske kunder på grunn av uetisk virksomhet. Støttekomiteen for Vest-Sahara ber Rieber lytte til rådene fra regjeringen og fra norske næringslivsaktører.
Publisert: 10.04 - 2010 13:30Printerversjon    
Den statlige fiskefôrprodusenten Ewos annonserte i natt at de har avsluttet innkjøpene av fiskeolje fra Marokko og okkuperte Vest-Sahara. Dette skjedde etter at NHD i påsken la press på fôrselskapet. Ewos, som er delvis statseid, har de siste årene kjøpt fiskeolje for millioner av kroner fra okkuperte Vest-Sahara, i strid med UDs frarådninger og i strid med ønskene til folket fra området.

Selskapet som Ewos har valgt å avbryte samarbeidet med er milliardkonsernet GC Rieber, ledet av NHO-direktør Paul-Chr. Rieber.

- Nå er det opp til Rieber. Det er bemerkelsesverdig at NHO-presidentens eget selskap står bak noe av det mest uetiske norsk næringsliv i dag er involvert i. Det er på tide at Rieber-konsernet følger grunnleggende samfunnsvar og umiddelbart trekker seg ut fra okkuperte Vest-Sahara, sier Sigrun Espe i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Uten internasjonale næringslivsaktører som GC Rieber ville ikke Marokkos okkupasjon vedvart. En rekke selskaper i Norge både innenfor fosfat, fiske, shipping og olje har de siste årene avsluttet oppdrag i Vest-Sahara etter at de har blitt oppmerksom på konsekvensene involveringen har for konflikten. Men Rieber-konsernet mener de vet bedre enn FN og UD og opprettholder importen.

- Støttekomiteen for Vest-Sahara berømmer næringsminister Giske for å ha tatt tak i denne saken. Nå håper vi han er like tydelig overfor NHO-presidenten og at Rieber vil lytte, sier Espe.

Det tyske helsekostkonsernet Cognis og den skandinaviske kjeden Life har på eget initiativ stanset sine innkjøp fra Rieber. Dette gjorde de kort etter at det svenske graveprogrammet Uppdrag Granskning avslørte Riebers systematiske fiskeoljeimport til Norge fra de okkuperte områdene. Apoteker og helsekostforretninger over hele Norge har undersøkt at de ikke selger Rieber-olje til sine kunder.

GC Rieber-konsernet har hyret inn DNV for å gjøre en vurdering av oljeimporten.

- Det er spekulativt av NHO-presidenten å hente inn DNV for å forsøke å hvitvaske noe Regjeringen mener er svært uetisk. Det er en grunn til at Vest-Sahara, sammen med Burma, er ett av bare to land i hele verden som UD fraråder å drive handel med, avslutter Espe.

Kontaktperson: Sigrun Espe - 99 04 46 66

Støttekomiteen for Vest-Sahara er en medlemsbasert solidaritetsorganisasjon som siden 1993 har arbeidet for det saharawiske folks rett til selvbestemmelse. Les mer om Vest-Sahara-konflikten på www.vest-sahara.no    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -