Forsiden          Publikasjoner          Om Støttekomiteen          Støtt oss          Kontakt oss          Bli medlem av Støttekomiteen     

Artikkelarkiv 2017
Artikkelarkiv 2016
Artikkelarkiv 2015
Artikkelarkiv 2014
Artikkelarkiv 2013
Artikkelarkiv 2012
Artikkelarkiv 2011
Artikkelarkiv 2010
Artikkelarkiv 2009
Artikkelarkiv 2008
Artikkelarkiv 2007
Artikkelarkiv 2000-2006
Tyske konsernet Cognis kutter alt Marokko-kjøp
cognis.jpg

Etter avsløringene på svensk og norsk TV, avslutter Cognis alt innkjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara og Marokko.
Publisert: 02.04 - 2010 09:59Printerversjon    
Artikkelen under ble publisert i FiskeribladetFiskaren, 17. mars 2010.

Kutter Marokko-olje

Norske Napro Pharma kutter heretter all bruk av fiskeolje fra Marokko, etter avsløringene på svensk fjernsyn. GC Rieber sier alle deres kunder fikk klar beskjed om hvor oljen kom fra.

GC Rieber Oils AS i Kristiansund sier de alltid oppgir opprinnelsesland for fiskeoljen de leverer til firmaer verden over, mens kjøperne på sin side sier de aldri fikk beskjed. Administrerende direktør for GC Rieber Oils, Arne Alnæs, er klar på at de kjøper olje også fra fisk tatt utenfor Vest-Sahara i Afrika.

-Våre kunder verden over vet fullt ut hvor fisken fra oljen de kjøper er fanget, sier han fast.

Medeiere
Ifølge Alnæs er Laayoune i Vest-Sahara, og videre til Tan-Tan eller Agadir i Marokko, en vanlig rute for båtene som frakter olje for dem. Rieber leverer den videre i bulk til sine kjøpere.
-Vi er medeiere i oljefabrikken Maromega i Tan-Tan. De er en stor produsent av olje i Marokko, sier Alnæs.
Det svenske programmet viser at store mengder olje ble utskipet fra KB Fish i Vest-Sahara til Rieber. Anonyme kilder hevder overfor FiskeribladetFiskaren at Rieber også har eierinteresser der.
Det er firmaet Napro Pharma i Brattvåg i Møre og Romsdal som produserer omega 3-pillene til det svenske markedet.
-Napro Pharma vet fullt ut hvor oljen til pillene de produserer kommer fra, sier Alnæs.

Bærekraftig fiske
Napro Pharma produserer næringsmidler og helsekost. De ble kjøpt opp av tyskeide Cognis i 2006, ifølge Brønnøysundregisteret. På Napro Pharma sin hjemmeside reklamerer de med produkter av fiskeolje fra et bærekraftig fiske (”sustainable-source fish oil products”).
Videre skriver de ”Vår omega 3-fiskeolje er laget i samsvar med høye standarder, og vi kan lageprodukter med kjøpers egen logo, klare for markedet”. Slik de gjør for de tre svenske firmaene, men altså uten å angi opprinnelse.

Ante ingenting
Napro Pharma i Norge svarer ikke på spørsmål i denne saken, men henviser videre til morselskapet Cognis nær Düsseldorf i Tyskland. Presseansvarlig Susanne Sengel sier firmaet i utgangspunktet ikke ante hvor fiskeoljen kom fra.

-Etter spørsmål fra de svenske journalistene undersøkte vi med leverandørene våre. De sa mesteparten kom fra Chile og Peru, og litt fra Marokko, sier Sengel. De ba GC Rieber spesifisere om noe kom fra Vest-Sahara.

-De kunne ikke utelukke det, men mente fisken derfra ikke holdt god nok kvalitet, legger Sengel til. Etter at de så det svenske programmet sist onsdag tok Cognis kontakt med GC Rieber på nytt. Da fikk de beskjed om at det var umulig å utelukke at oljen var laget av fisk fanget utenfor Vest-Sahara.

Derfor krever de nå å få vite nøyaktig hvor mye av fisken som kommer derfra. I tillegg vil de ikke lenger ha fisk fra denne regionen.

-Vi går enda lenger, og kutter all bruk av fisk fra Marokko, avslutter Sengel.    

Topp
NO  NO EN ES FR

Størstedelen av landet Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie. De som ble igjen i hjemlandet utsettes for alvorlige overgrep fra marokkanske okkupasjonsmyndigheter. I over 40 år har de ventet på at deres rett til selvbestemmelse skal innfris.
Registrer deg for vårt nyhetsbrev:
Støttekomiteen for Vest-Sahara, , - :
Bank: Kontonr 9857.05.48999 - Org.nr: 987 378 352 -